BiH

Dodik: Svako podaništvo vodi u nova ponižavanja

Dodik: Svako podaništvo vodi u nova ponižavanja
Dodik: Svako podaništvo vodi u nova ponižavanja

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da samo stabilan i nacionalni i državni dogovor Srbije i Srpske može da ih sačuva od ucjena i novih zahtjeva dijela međunarodne zajednice.

"Svako podaništvo može samo da dovede do još dramatičnijih zahtjeva i vježbanja nekih koncepcija na nama", rekao je Dodik za "Sputnjik".

Na pitanje da li je EU tražila prekid ili slabljenje odnosa između Srpske i Srbije, Dodik je rekao da se Srbija, ako je i dobila taj nalog, ne ponaša tako.

"Imamo veoma dobre odnose i nastavićemo da ih gradimo u tom pravcu. Ali, to je spin koji pokušavaju da nametnu, kao priča o neželjenom djetetu - Republici Srpskoj, koja u kontinuitetu treba da bude sporna, i da bude ukinuta", naglasio je Dodik.

Govoreći o medijskim navodima da EU pokušava da "ucijeni" Srbiju, kao jednog od potpisnika Dejtonskog sporazuma, unitarnom BiH u okviru pregovora sa EU, slično kao što to radi sa Kosovom, Dodik je rekao da je na Balkanu sve moguće i da ne može da isključi mogućnost da će to neko tražiti.

"Ali svaka degradacija i udar na Republiku Srpsku, nije samo udar na nas, već i na Srbiju, jer ona garantuje Dejtonski sporazum. Prema Srbima na Balkanu se u kontinuitetu vrši nepravda. Ona je i vidljiva.

Ako bi neko kumulativno izučavao pozicije naroda prije rata i poslije rata, vidio bi da smo najviše pomjeran narod i da su najveća kumulativna stradanja imali Srbi. Na nama vježbaju trećerazredni političari i službenici raznih administracija koji na taj način održavaju svoj primat", naglasio je Dodik.

On je dodao da u suštini postoji osećaj da međunarodna zajednica ovaj prostor vječito drži u stanju vanrednog stanja koji se stalno produbljuje.

"Svaki dan dobijete nešto što izaziva vanrednost, reakciju. To govori da moramo što prije da se odmaknemo od svih aspiracija da nama upravlja i uređuje prostor neko drugi. Kada meni kažu da sam bosanski Srbin - to je za mene pogrdno nazivanje. To je za mene aluzija da postoje još neki Srbi, da sami Srbi nisu narod, nego da postoji nekih šest segmenata tog naroda. Ovo govori da nismo uvaženi i da smo samo jedna vrsta eksperimenta", istakao je Dodik.

Na pitanje da li je upoznat sa novom platformom za Kosovo predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, Dodik je rekao da nije pročitao tu rezoluciju i podsjetio da BiH nije priznala Kosovo samo zato što Republika Srpska nije na to pristala.

"Svaka naša odluka o Kosovu može da dođe samo poslije Srbije, a ne prije nje. Kosovo je dokaz arogancije međunarodnog faktora koji je kroz seriju kažnjavanja Srba rasturio i oteo dio teritorije Srbiji. Srbi su tamo poniženi i degradirani. Pečat na to je stavila međunarodna zajednica koja je promovisala Kosovo kao takvo", zaključio je Dodik.

Ako se želi dejtonska struktura - vratiti nadležnosti Srpskoj

Dominantna politika Republike Srpske danas je da ponovo vrati prava koja su propisana Dejtonom i to je neophodno učiniti ukoliko postoji želja da se održi Dejton i dejtonska struktura BiH, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da priča pojedinih zvaničnika Zapada da je Dejtonski sporazum prošlost, a drugih da je potrebna revizija nije nova i o tome govore od trenutka potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da je problem BiH u tome što je Dejtonski sporazum, prije nego što je i počeo da se primjenjuje, počeo da se razgrađuje od visokih predstavnika Zapada koji su imali cilj da ga modeliraju u nekom pokretu i da promijene njegovu samu suštinu.

"Imamo problem što su protivpravnim političkim nasiljem, prije svega visoki predstavnici, podržani od nekih struktura sa Zapada, mijenjali, kroz donošenje odluka i zakona, politički sistem uspostavljen Dejtonskim sporazumom, i napravili još težu situaciju u Bosni, nego što je bila", rekao je predsjednik Dodik za "Sputnjik".

On je dodao da su na taj način onemogućili napredak u samoj relizaciji tog sporazuma.

"Dejtonski sporazum predstavlja stalni interes tih struktura da ga, navodno, usavrše, a oni ga degradiraju. Izbacivane su razne teze o tome. Jedna od njih je da treba odustati od Dejtona i uključiti se u Brisel. To je isto kao da ste rekli jednoj Njemačkoj prije nego što je ušla u EU, da treba da odustane od Njemačke", istakao je Dodik.

On je ocijenio da taj pristup evropskim integracijama ne znače ništa drugo nego da se postojeća struktura neke države prilagodi i prihvati pravno nasilje EU.

"Niko nije promijenio svoju unutrašnju organizaciju - ni Austrija, iako i ona ima svoje pokrajine, ni Njemačka, Belgija... Niko od njih nije tražio da ih ukine i da uspostave neku novu državu. Od nas se očekuje da se ukine Republika Srpska kako bi nas navodno sa osmijehom čekali u Briselu, što je potpuna iluzija, jer Republika Srpska ne može da odustane od svojih prava", istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da Rezolucija o samostalnosti Republike Srpske sa mogućnošću održavanja referenduma, koju je izglasao SNSD, čiji je on lider, ima upravo za cilj da sačuva Republiku Srpsku u slučaju degradacije ili mijenjanja Dejtona.

"Srbi, niti bilo koji drugi narod, ne smije da odustane od svog prava na iskazivanje demokratske volje putem referenduma o bilo kom pitanju. Onemogućavanje toga znači majorizaciju i degradaciju samog tog naroda. Afirmacija prava da se na taj način odlučuje o bilo kom pitanju nije suprotno povelji UN, niti drugim dokumentima, principima i standardima u svijetu", naglasio je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska strana potpisnica Dejtona i kao takva, ima pravo da odlučuje. "Mi smatramo da su nam nametnuli i oteli nadležnosti bez pitanja. Mi samo želimo da budemo pitani i da se odlučuje konsenzusom. Ako toga nema, zašto se onda isključuje mogućnost da narodi o tome odluče na referendumu?", upitao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska danas jedan od najstabilnijih prostora u regionu, te da i ekonomski i politički vrlo dobro funkcioniše.

"Postoji nezadovoljstvo jednog dijela muslimana u Bosni, dijelu međunarodne zajednice, pa čak i jednog dijela opozicije u Republici Srpskoj koji, da bi se pokazao servilnim i evropejcima, želi da ukine glas Republike Srpske. Matrica razbijanja srpskog jedinstva u regionu i dalje je na sceni", upozorio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije