BiH

Dodik: Putin podržao pravo Republike Srpske na referendum

Dodik: Putin podržao pravo Republike Srpske na referendum
Dodik: Putin podržao pravo Republike Srpske na referendum

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ogroman kapital Srpske njena volja koja će biti izražena na sutrašnjem referendumu o Danu Republike, kao i na drugim referendumima koji će uslijediti o različitim pitanjima, te naglasio da se volja građana ne može suzbiti pravnim nasiljem.

Dodik je naglasio da je referendum o Danu Republike važan jer će se narod izjasniti o veoma važnom pitanju koji mnogi pokušavaju da minimiziraju, kao i da treba dokazati sposobnost da u demokratskoj atmosferi narod iskoristi to pravo.

"Današnji savremenici, koji izađu na referendum, za desetak godina moći će da budu ponosni što su imali priliku da glasaju, da budu dio velike odluke naroda koja će determinisati dalju poziciju naroda i Republike Srpske", rekao je večeras Dodik za RTRS.

On je istakao da je sve spremno da sutra bude održan referendum o Danu Republike i da očekuje da to bude radostan dan za narod Republike Srpske.

Dodik je upitao zašto je nekima stalo da ne bude održan refrendum ako ga minimiziraju i zašto je jedna mala Republika Srpska po teritoriji i broju stanovnika toliko interesantna da joj se suzbije pravo da glasa?

"To govori o važnosti referenduma. Ako nemate Dan Republike koji je istorijski verifikovan, onda nemate ni republiku. To je naprosto ta paralela. Zašto su svi skočili na tu vrstu priče o njenom pravu i zašto sada svi treniraju mišiće oko toga? Mislim da je jedini odgovor na to dostojanstvo i masovni izlazak na birališta. Znam da je bilo kontrapropagande i onih koji misle drukčije, ali u svakom slučaju mislim da su naš narod i svi ljudi u Srpskoj veoma svjesni trenutka i činjenice zbog čega se sve ovo dešava", ističe Dodik.

Dodik je rekao da je iznenađen očekivanjima stranaca da Srbi prihvate zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se Srbima ukine Dan Republike.

"Ako se sada ospori Dan Republike onda će osporiti i prvi ustav koji je donesen. Ako ospore Ustav onda ne postoji ni Vojska Srpske, pa će se to proglasiti gerilom koja je ovdje ratovala i obnoviće se sav jedan proces koji će ponovo krenuti putem priče o sudu i tužilaštvu koji je formiran mimo Ustava da se isključivo bavi Republikom Srpskom i njenim modeliranjem", ističe Dodik.

On je ocijenio da Ustavni sud BiH nije sud, već političko tijelo koje je motivisano da radi protiv Srba i Republike Srpske, te da Bošnjaci izbjegavaju temu o donošenju zakona o ovom sudu.

"Ponašaju se kao da su iznad svega. To svjesno favorizuje međunarodna zajednica jer je izgubila kredibilitet u postupanju u vezi sa visokim predstavnikom i želi da sada legalizuje mnoge stvari", istakao je Dodik za RTRS, navodeći da je visoki predstavnik donio niz odluka koje su prekršile Dejtonski mirovni sporazum, te da su zakoni koje je donio "klasični međunarodni kriminal" koji će jednom morati da dobije sudski epilog.

Dodik je rekao da se neko ne može dovesti u poziciju da osporava samo zato što se u obrazloženju /odluke Ustavnog suda/ kaže da Dan Republike pada na dan Svetog Stefana.

"U Evropi imate Svetog Stefana kod katolika koji je zaštitnik provincija i gradova, i kome se u čast okupljaju parlamenti i vlade i taj dan je neradni. Dakle nije udarilo samo na priču o Danu Republike već i na svece. Dok je Srpska pravoslavna crkva, kroz riječi patrijarha, rekla da svetac ne može biti problem, imate /poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina/ Kavazovića koji govori o političkim stvarima. I sada njihova razmišljanja o nama mi treba da prihvatimo. Pa mi smo to trpjeli 500 godina - više nećemo", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska stvorena 9. januara 1992. godine u miru.

"Nekoliko mjeseci prije, u novembru 1991. godine u Sarajevu, u sadašnjoj zgradi parlamenta BiH donesena je odluka o formiranju Srpske Republike BiH. Dakle, kada ukinete odluku i datum osnivanja Republike Srpske vi sljedbeno tome ukidate sve što je nakon toga bilo", objasnio je predsjednik Srpske.

Komentarišući izjave ratnog komandanta takozvane Armije BiH Sefera Halilovića, Dodik je rekao su Halilovićeve izjave ono što misle bošnjački političari, iako njegova priča jeste priča gubitnika, generala koji nije ostvario ratne ciljeve.

"Halilović je želio da bude istaknut, a u suštini je govorio ono što u Sarajevu misle, mada objektivno gledano nema razloga za tu vrstu priče", istakao je Dodik.

On je naglasio da ima podatak da su tri ambasadora zemalja EU sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem razgovarali i da im je Izetbegović objašnjavao koliko imaju oružja i da je Republika Srpska lak plijen jer nema dovoljno oružja.

Napominjući da ambasadori nisu na to reagovali, niti preduzeli ikakvu akciju, Dodik je upitao šta bi bilo da je on ambasadorima rekao "šta imam sa vama da pričam, imam oružja koliko hoćete?".

"Šta bi oni uradili? Naravno da bi bila drugačija reakcija", konstatovao je Dodik.

On je poručio da nikada ne bi prihvatio nijednu ratnu opciju, ali da srpski narod neće nestati i otići sa ovih prostora.

Dodik je ponovio da referendum o Danu Republike nije usmjeren protiv Bošnjaka, koji mogu mirno da žive i da se nikome ništa neće desiti, jer Srpska garantuje bezbjednost svima.

"Bošnjački politički stavovi su da ne izađu na referendum. I naš politički stav je bio da ne izađemo na referendum 1. marta 1992. godine. Da li je smetalo Bošnjacima da slave dan BiH? Nije. U čemu je razlika? Mi kao vrijeđamo Bošnjake 9. januarom, a oni nas ne vrijeđaju 1. martom", konstatovao je Dodik.

On je podsjetio da su formalno sve opozicione partije podržale referendum, glasale za odluku u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i izrazio zadovoljstvo što su sve stranke ostale zajedno u vezi sa ovim pitanjem.

Dodik je konstatovao da je PDP ušao u tu priču iskrenije od SDS-a i dodao da je SDS od početka isticao da bi bilo bolje održati referendum poslije lokalnih izbora.

"Razlike od ranije ponovo su vraćene u politički diskurs koji se prolama kroz priču treba li ili ne treba referendum. Znamo da mnogi aktivisti SDS-a na terenu govore šta će nam referendum, a ne smiju to javno da kažu. Oni misle da je to priča vezana za izbore, ja mislim da to može biti veći problem nama, ali smo smatrali da ne treba voditi dvije kampanje već jednu", rekao je Dodik, koji je lider SNSD-a.

Komentarišući izjave potpredsjednika NDP-a Zdravka Krsmanovića da očekuje reagovanje Ambasade SAD, Dodik je rekao da sve može biti dio političkog govora koji je tolerantan i prihvatljiv, ali da se gubi objektivnost kada se ode u sferu prizivanja takvih stvari.

"Veoma je teško biti vlast 10 godina, mnogo je obaveza, morate brzo donositi odluke, ali 10 godina biti opozicija je frustrirajuće. Cijela jedna generacija opozicije je i biološki ostarila da bi imala energije za novi polet. Ta frustracija je vidljiva i kroz ovo prizivanje", rekao je Dodik i poručio da SNSD ima 37 odsto podrške na republičkom nivou, dok je podrška SDS-u 16 odsto i ima tendenciju pada.

On je podsjetio da je Krsmanović ranije imao izjave o potrebi ukidanja entiteta, a da su se lider NDP-a Dragan Čavić i Krsmanović "okomili" na RTRS koji prikazuje ono što misli opozicija, te poručio da nije problem javni servis, već ono što govori Krsmanović.

Putinova podrška pravu Srpske na referendum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin podržao pravo Republike Srpske na referendum i da se međunarodna zajednica ne može miješati u unutrašnja pitanja.
"Objasnio sam na bazi čega smo došli do referenduma, da tri stranca i dva Bošnjaka, koji prave neprincipijelnu većinu, donose protiv Srba odluke, da su nam ranije ukinuli grb, himnu, a sada Dan Republike i očekujem da nam ukinu i naziv Republika Srpska. Putin je saslušao i rekao imate pravo na referendum, narod ima pravo da se izjasni, međunarodna zajednica nema šta da traži na unutrašnjim pitanjima, to je stvar unutrašnjih političkih snaga, neka vam je srećno", istakao je Dodik.

Govoreći o nedavnom sastanku sa Putinom u Moskvi, predsjednik Srpske izjavio je večeras za RTRS da je razgovarano i o političkoj situaciji na Balkanu, globalnim pitanjima i stavu Rusije da svijet postane mjesto bez ijednog globalnog sukoba, kao i ruskoj podršci Dejtonskom mirovnom sporazumu i onome što je Srpska dobila tim sporazumom.

Dodik je naveo da je bilo riječi i o ekonomskoj saradnji sa Republikom Srpskom i da će biti sklonjena blokada uvoza iz BiH.

"Zadovoljan je razvojem ekonomske saradnje i činjenicom da naftna industrija u Srpskoj funkcioniše, te da Rusija imau namjeru da pojača svoje aktivnosti u tom pogledu, da bez obzira na kretanje cijene nafte na svjetskom tržištu neće odustati od rada Rafinerije nafte, čime je razbijena svaka vrsta spekulacije da se zatvara", istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije