BiH

Dodik: Uvjeren sam u izbornu pobjedu

Dodik:  Uvjeren sam u izbornu pobjedu
Dodik: Uvjeren sam u izbornu pobjedu

SARAJEVO - Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da u predstojeći izborni proces ulazi potpuno uvjeren u svoju izbornu pobjedu za predsjednika RS, kao i u pobjedu SNSD-a.

"Ne kalkulišem sa tim šta će biti ako ne budem izabran za predsjednika Srpske. Zaslužili smo podršku građana i očekujem je. Održali smo društvo stabilnim u institucionalnim kapacitetima. Održali smo život koji je bio napadnut od strane silnih nedaća, ekonomske krize, ratne štete i učinili smo određeni pomak", rekao je Dodik, gostujući večeras na Federalnoj televiziji.

Dodik je naglasio da je uvjeren da će kandidat SNSD-a i koalicionih partnera Željka Cvijanović odnijeti pobjedu u trci za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, te da će SNSD uspjeti dobiti oko 40 odsto mandata u vlasti.

Odgovarajući na pitanje da li će, ako bude izbaran za predsjednika Srpske, ponuditi premijersku poziciju lideru SDS-a Mladenu Bosiću, Dodik je rekao da "ne kalkuliše o tome da premijerska pozicija bude ponuđena Bosiću".

"SNSD pobjeđuje! Imamo snažne ljude - Igora Radojičića, koji bi bio sjajan premijer i mogao bi sa iskustvom predsjednika parlamenta Srpske u Vladi da uradi maksimalno. Tu su i kandidati drugih političkih partija, koji će biti u koaliciji sa nama", naglasio je Dodik.

Podsjećajući da je ranije predlagao da stranke okupljene oko SNSD-a i SDS-a podijele zajedničke kandidature na izborima, što bi donijelo političku stabilnost Srpskoj, Dodik je rekao da je to u SDS-u tada shvaćeno kao vrsta slabosti SNSD-a.

"Ne djeluje sada moguće da možemo napraviti neki politički dogovor, ni prije ni poslije izbora. Toliko su suprotne političke pozicije, teške riječi su izgovorene i nemoguće je postići bilo kakvu saglasnost o zajedničkom formiranju neke vlasti", istakao je Dodik.

Navodeći da su Cvijanovićeva, Radojičić i on "udarna pesnica SNSD-a" na ovim izborima, Dodik je rekao da će Nebojša Radmanović biti kandidovan za Dom naroda parlamenta BiH, a da Nikola Špirić nosi listu za parlament BiH, te da su tu i svi ostali koji su dali svoj doprinos stranci.

Ističući da nije realno očekivati da se premijer Srbije Aleksandar Vučić pojavi na nečijem predizbornom skupu u Srpskoj, Dodik je poručio da neće biti ispunjena nedobronamjerna očekivanja da će Vučić doći u Srpsku "sa mačem da nešto radi".

Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske, naglasio je da institucije Srpske i Srbije održavaju dobro partnerstvo.

Govoreći o izboru bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Dodik je naveo da bi izbor Mustafe Cerića bio "najkorisniji, u smislu nekih političkih kretanja" u kontekstu priče o panislamizmu, koju promoviše i aktuelni predsjedavjući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Dodik je naglasio da je od lične imovine prijavio CIK-u sve što zakon nalaže da bude prijavljeno, te da popunjenu prijavu javnost ima priliku vidjeti.

Lažne priće o zloupotrebi vaučera

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio je večeras da ne vjeruje da je bilo zloupotreba vaučera od 5.000 KM izdatih stanovništvu u Srpskoj koje je pogodila poplava, te da takve priče šire samo oni koji žele da oskrnave ovaj projekt pomoći građanima.

On je naglasio da su vlasti Srpske obezbijedile vaučere za razliku od drugih u regionu pogođenom poplavama, gdje nije bilo reagovanja na taj način.

Dodik je za Federalnu televiziju  rekao da je kao predsjednik Srpske odgovoran za funkcionisanje sistema odbrane od prirodnih nepogoda, ali i da je ova godina nezapamćena po prirodnim katastrofama.

Predsjednik Srpske ocijenio je da je tokom poplava učinjeno maksimalno koliko resursi dozvoljavaju i naglasio da je angažman prema svim opštinama bio apsolutno jednak.

Dodik ističe da samo naivni misle da je moguća špekulacija vaučerima, te pojašnjava da vaučere mogu realizovati samo oni na čije ime su izdati.

On je napomenuo i da je lako utvrdili ukoliko je neka firma potpisala nalog da je dala robu za vaučer, a da u stvarnosti to nije učinila.

"Vaučeri se već otkupljuju od određenih banaka i to omogućava da trgovci obnove zalihe roba. Predviđeno je da oni važe godinu dana, jer nema toliko roba na zalihama, zbog čega će biti portrebno i malo strpljenja", kaže Dodik.

Kada je riječ o činjenici da je šteta u Bijeljini popisivana dva puta, Dodik je pojasnio da je su vlasti Srpske morale to učiniti zbog činjenice da su se ljudi na terenu bunili, zbog čega je u jednom trenutku bila obustavljena i podjela vaučera.

"Zadovoljan sam kako to funkcioniše na terenu, jer nismo željeli da se poslije poplava događa i nepravda. Zbog toga smo rigorozni, ali tu nije kraj supervizije spiskova, jer nikad neće prestati da se utvrđuje da li je bilo eventualnih zloupotreba", naveo je Dodik.

Govoreći o ekonomskoj politici u Srpskoj, Dodik je naglasio da je SNSD, čiji je predsjednik, uspio za vrijeme svoje vladavine, uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi, da očuva ekonomiju. On je istakao činjenicu da je bruto društveni proizvod u odnosu na 1995. godinu u prosjeku rastao 56 odsto, što je impozantno.

On je naveo da su očuvane i pozicije javne potrošnje, te da su plate u "nemirnim vremenima", kada su ih mnogi drugi smanjivali, ostale na istom nivou.

"Naša politika nije politika smanjenja plata i potrošnje. Mislim da svi segmenti društva funkcionišu, naravno, opretećeni određenim problemima, ali je u svakom slučaju vidljivo da Republika Srpska sasvim drugačije izgleda sada nego prije osam godina", naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske ukazao je da je, u vrijeme kada EU i Rusija međusobno uvode sankcije i predstoji problem u izvozu hrane na rusko tržište, moguće da će mnoge evropske kompanije koje imaju ispostave u BiH pokušati da preko ove zemlje eventualno pokušaju da uđu na tržište Rusije.

"To znači da ćemo imati dodatni udar na domaću proizvodnju i biće još jefinija domaća roba, jer postoje informacije o onima koji pokušavaju da smanje otkup domaćih sirovina da bi uvezli sirovine iz Evrope i na taj način sanirali njihove gubitke", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je podsjetio i da je svojevremeno sa SDP–om BiH bio potpisan dogovor koji bi zaštitio domaću proizvodnju, što nije provedeno zato što je bilo i djelimične opstrukcije u toj stranci, ali i u institicijama BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije