BiH

Dodik: Važno je da BiH ima tronožac Bošnjaka, Hrvata i Srba

Dodik: Važno je da BiH ima tronožac Bošnjaka, Hrvata i Srba
Dodik: Važno je da BiH ima tronožac Bošnjaka, Hrvata i Srba

MOSTAR - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se u BiH može sve riještiti dogovorom tri strane bez miješanja sa strane, jer je očigledno da oni prave problem što dovodi do nesposobnosti i paralize funkcionisanja BiH.

"Stranci su razvalili politički potencijal Hrvata time što su mijenjali Ustav i zakone u Federaciji BiH. Kada su to završili onda su htjeli modelirati Republiku Srpsku u korist zajedničkih institucija BiH. Naravno, da se to nije moglo dogoditi ovdje. Ja sam čovjek koji čita Ustav i sve odnose želi tako regulisati", istakao je Dodik.

Ako se žele novi odnosi, kaže predsjednik Srpske, onda u Ustavu piše da se o tome mora potpisati sporazum. "To piše u Ustavu. Ako se tako radi, ja sam partner. Ako se ne radi tako - nisam za dogovor", rekao je Dodik za "Večernji list", izdanje za BiH.

Na pitanje da li je došlo do otopljavanja odnosa sa Ambasadom SAD u BiH s obzirom na nedavnu izjavu ambasadora Morin Kormak da je spremna s njim razgovarati ako bude poštovao BiH, Dodik je rekao da Republika Srpska nema nijedan razlog da bude protiv najveće sile svijeta, te da je riječ o pitanjima koja se tiču dostojanstva.

"Ne možete doći u poziciju da se od vas traži nemoguće, a onda vas okrive a to uopšte niste napravili. Kao eto Dodik bi trebalo da pokaže svoju brigu o BiH i mi bi odmah s njim razgovarali... Ako je BiH ono što oni misle da jeste, ja nisam za takvu BiH. Ako je to BiH u kojoj će se dogovoriti tri strane bez miješanja sa strane, onda se sve može riješiti", naglasio je Dodik.

Govoreći o poziciji Hrvata u BiH, on je ocijenio da nema potrebe za izmjenom Dejtona da bi se ona popravila, već da Dejtonski sporazum treba da se uvaži kako bi se stvorio osnov za dogovor tri konstitutivna naroda u BiH.

On je naglasio da Hrvati treba da "formalizuju i teritorijalizuju svoje ambicije u okviru Federacije BiH".

"Smatram da je veoma važno pozicionirati Hrvate, afirmisati njihov politički interes i imati tronožac u BiH", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, hrvatski problem u BiH, pogotovo pozicioniranje Hrvata u FBiH nije riješeno.

"Moj stav u tom pogledu je isti. Nisam ga mijenjao ni onda kada su mi nudili da imam dijalog s bošnjačkim predstavnicima na štetu Hrvata. Mi smo to mogli učiniti prije sedam, osam godina, nudi mi se i sada. Da smo to učinili Hrvati bi mogli protestovati, galamiti i za nekoliko godina bi mogli napustiti zemlju. Meni to ne treba i ja ne vodim politiku iz tog razloga", poručio je predsjednik Republike Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije