BiH

Dodik: Zločini počinjeni nad Srbima ne smiju biti zaboravljeni

Dodik: Zločini počinjeni nad Srbima ne smiju biti zaboravljeni
Foto: Srna | Dodik: Zločini počinjeni nad Srbima ne smiju biti zaboravljeni

SIJEKOVAC - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Sijekovcu kod Broda da zločini počinjeni nad Srbima ne smiju biti zaboravljeni i da je Republika Srpska jedina garancija opstanka i slobode srpskog naroda.

"Stradanje u martu 1992. godine bilo je stravično jer su ubijeni civili na pragovima svojih kuća. Naša sveta dužnost jeste da gajimo sjećanje na nevino stradale u Sijekovcu i njihovim porodicama pomognemo koliko možemo", rekao je Dodik novinarima nakon obilježavanja 27 godina od ubistva 46 srpskih civila koje su počinili pripadnici regularnih vojnih snaga Hrvatske i i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice.

On je istakao da je na današnji dan 1992. počela spirala zla jer do tada rat u BiH nije počeo.

"Hrvatske snage, ali i komšije muslimani i Hrvati smatrali su da treba da počine ovaj gnusni zločin. Naša je obaveza da ne gubimo sjećanje i da svake godine obilježavamo ovo veliko stradanje. To će biti i jasna poruka za one koji su zločin počinili", dodao je Dodik.

On je podsjetio da je Hrvatska izvršila agresiju i počinila zločine na podrčuju Broda, ali i srpskih krajiških opština, među kojima je Mrkonjić Grad.

"Očigledno da za njih postoje neka druga pravila jer ne postoji kazna za zločince, a kamoli za ulazak jedinica iz Hrvatske. Oni su to kamuflirali nekim sporazumom koji su potpisali Alija Izetbegović i Franjo Tuđman. Treba reći da BiH tada nije postojala i da je Izetbegović nije predstavljao", naveo je Dodik.

On je naglasio da zločinci moraju da odgovaraju za sve što su počinili nad srpskim narodom.

"Nažalost, do sada to se nije dogodilo, što govori da ne možemo da imamo vjeru u ono što nam je nametnuto kao sudovi. Oni su očigledno formirani samo za nas jer uprkos brojnim dokazima ne odgovaraju oni koji su počinili zločine nad našim narodom", rekao je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, ljudi u Sijekovcu ubijani su samo zato što pripadaju srpskom narodu.

"Vijest o stradanju tada nije bila uobičajena i zato je ovaj zločin tako monstruozan. Ne smijemo izgubiti vjeru u naš narod, Republiku Srpsku i Srbiju", naveo je Dodik.

On je podsjetio da su zločini i genocid nad srpskim narodom počinjeni i u Drugom svjetskom ratu u Jasenovcu, Jadovnu, Brodu na Drini, Hercegovini, Šušnjarima i ostalim stratištima.

"I u posljednjem ratu stradali smo u Sarajevu, Tuzli, Sijekovcu, nisu dozvolili kisenoik za bebe u Banjaluci. Počinjena je i agresija NATO-a nad srpskim narodom, što ne smijemo zaboraviti i sigurno je da dok se pitam BiH neće postati član ovog saveza", naglasio je Dodik.

On je ponovio da su države srpskog naroda Republika Srpska i Srbija.

"Ugurali su nas ovdje u BiH i kažu da je to naša država. BiH nije naša država, nego Republika Srpska i Srbija. BiH nam ne daje nikakvu sigurnost i tu smo zato što moramo, ona je eksperiment međunarodnog faktora koji je ignorisao srpsko nacionalno pitanje", kategoričan je Dodik.

On je rekao da se srpski narod mora okupiti oko Republike Srpske.

"Republika Srpska je naš život i nema slobode za srpski narod ako nema državu. Republika Srpska je danas stabilna, ima viziju i karakter, a što je najvažnije slobodna je. U uslovima u kojima živimo i u periodu stalnog osporavanja i izolacija formirali smo nacionalno istorijsko djelo - Republiku Srpsku, a ponosan sam što je predstavljam u mjestu koje je mrzi. Neka žive Srpska i Srbija", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije