BiH

Dodik i Cvijanović: Sedmični sastanci svih važnih funkcionera radi boljeg funkcionisanja

Dodik i Cvijanović: Sedmični sastanci svih važnih funkcionera radi boljeg funkcionisanja
Foto: N.N. | Dodik i Cvijanović: Sedmični sastanci svih važnih funkcionera radi boljeg funkcionisanja

BANJALUKA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se ubuduće svi važni funkcioneri Republike Srpske i predstavnici Srpske na nivou zajedničkih institucija BiH sedmično sastajati da bi razgovarali o važnim pitanjima.

Dodik je rekao da je to bila jedna od tema današnjeg prvog radnog sastanka sa predsjednikom Republike Željkom Cvijanović i mandatarom za sastav nove Vlade Srpske Radovanom Viškovićem.

On je poručio da predstavnici Republike Srpske u Sarajevu ne mogu ništa da rade, posebno ne individualno, bez saglasnosti institucija Srpske, čije politike moraju sprovoditi.

"Želim da vratim snagu Srpskoj, da pojačamo odgovornost svakog predstavnika koji je u ime srpskog naroda i Republike dobio bilo koju funkciju i zaposlenje u Sarajevu. Tamo me interesuju ljudi koji imaju visok stepen patriotizma, odanosti srpskom narodu i Republici Srpskoj", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da predstavnici Srpske na nivou BiH zajedno sa institucijama Srpske moraju da rade na smanjenju međunarodnog intervencionizma koji je nanio mnogo štete svima u BiH, a posebno Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je na sastanku razgovarano i o formiranju nove vlade, ali i njenoj reorganizaciji.

"Prije godinu dana sam govorila o neophodnosti reorganizacije vlade da bi se omogućilo više inicijative, kretanja", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je razgovarano i o tome šta će biti zadaci nove vlade, o onome što je radila prethodna, a što mora da nastavi nova vlada.

"Mnogo je započetih procesa, pričali smo o finansijskoj situaciji, obavijestila sam mandatara da je budžet stabilan, da će sve obaveze biti izvršene, da je to prilično lagodna pozicija u odnosu na ranija vremena, a uz to još ako imate skupštinsku većinu koja je tako široka treba samo da radite", rekla je Cvijanovićeva.

Ona vjeruje da će nova vlada imati dobre kadrove, da će postojati pojačana aktivnost, ali i odgovornost njenih članova.

"To će biti mnogo bolja pozicija nego što sam ja imala kada nekada niste mogli da tražite apsolutno pojačanu odgovornost i niste mogli da pribjegnete određenim sankcijama zato što ste imali većinu takva kakva jeste. Sada je to druga priča i svaki čovjek koji dođe na poziciju ministra, direktora - mora da zna da nije nezamjenjiv", zaključila je Cvijanovićeva.

Dodik o nacionalnom jedinstvu: Nikada neću glasati za nešto što je protiv Srbije

Dodao je i da je protiv nastojanja kojima se promoviše "sistem jedan čovjek, jedan glas, jer bi se time Srbi pretvorili u manjinu”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tvrdi da na toj funkciji nikada neće biti protiv stavova Srbije.

"Uvijek ću biti na strani onoga što je Srbija i njen stav. Mnogima se to ne sviđa, ali to je nacionalno jedinstvo. Nikada neću glasati za nešto što je protiv Srbije",  izjavio je Dodik.

U obraćanju na akademiji u Banjaluka, povodom 100 godina od oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu (21. novembar 1918.), on je dodao da je protiv nastojanja kojima se promoviše "sistem jedan čovjek, jedan glas, jer bi se time Srbi pretvorili u manjinu".

Kaže da nema nijednog multietničkog društva koje promoviše sistem "jedan čovjek, jedan glas", te da tako nije ni u Belgiji, gdje je sjedište Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije