BiH

Dodik i Cvijanovićeva nastavljaju posjetu Rusiji

MOSKVA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović nastavljaju danas posjetu Ruskoj Federaciji.

Dodik je izjavio Srni da su juče u Moskvi predstavnici ruske VTB banke parafirali ugovor o kreditu Srpskoj od 76 miliona evra.

On je naglasio da je drugog dana posjete Moskvi delegacija Srpske dogovorila sa predstavnicima "Zarubežnjefta" isporuku mazuta za sve gradove i javne ustanove koje se griju na ovaj energent, tako da neće biti zastoja tokom sezone grijanja u Banjaluci i Prijedoru, te javnim ustanovama i školama širom Srpske.

Dodik je rekao da je delegacija Srpske razgovarala i sa predstavnicima preduzeća u okviru Maršal grupe, koja se bavi uvozom prehrambenih proizvoda u Rusiju, o mogućnostima da se Srpskoj omogući da bude značajan izvoznik hrane za ovu zemlju.

"Imajući u vidu naše trenutne uslove i veoma lošu godinu za poljoprivednu proizvodnju, prioritet je stavljen na načine njenog poboljšanja, kao i mogućnosti proizvodnje robe koja bi ovdje imala prođu. U svakom slučaju nastavićemo te razgovore i dalje", rekao je Dodik.

On je naveo da se u Moskvi održava i Sajam hrane, tako da je i u okviru te manifestacije delegacija Srpske imala značajne susrete sa proizvođačima i trgovcima.

"Za poljoprivrednu proizvodnju je važno tržište. Tržište ovdje postoji. Trebalo bi da sve učinimo u Republici Srpskoj da obezbijedimo proizvođače i stabilne uslove proizvodnje, a naravno kupac je već na neki način obezbijeđen", naglasio je predsjednik Republike.

Delegacija Srpske boravi u višednevnoj posjeti Moskvi, gdje je u ponedjeljak, 15. septembra, razgovarala sa generalnim direktorima kompanija "Zarubežnjeft" Sergejem Kudrašovim i "Gasporom" Aleksejem Milerom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije