BiH

Dodik i Gudenus: Radikalni islam veliki bezbjednosni izazov

Dodik i Gudenus: Radikalni islam veliki bezbjednosni izazov
Foto: RTRS | Dodik i Gudenus: Radikalni islam veliki bezbjednosni izazov

BEČ - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zamjenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus konstatovali su na sastanku u Beču da su evropske hrišćanske vrijednosti ugrožene i da se Evropa, a posebno Srpska, suočavaju sa ogromnim bezbjednosnim izazovom u vidu radikalnog islama.

Dodik je, nakon sastanka sa Gudenusom, rekao za Radio-televiziju Republike Srpske /RTRS/ da BiH ne čini dovoljno da smanji opasnost od radikalnih elemenata, prije svega povratnika sa stranih ratišta, što otvara nove bezbjednosne probleme za region.

"Mislim da je veoma važno da budemo zajedno u toj antiterorističkoj koaliciji, ne samo po pitanju bezbjednosnih snaga, nego da i kao politički odgovorni ljudi, to postavljamo na dnevni red i razgovaramo o tome", naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske istakao je da Republika Srpska i Austrija imaju dobru privrednu saradnju, naglasivši da je Austrija veliki trgovinski partner i da je zbog toga potrebno zadržati dobre odnose.

On je dodao da u Austriji postoji veliko razumijevanje za položaj srpske zajednice.

"Srpska zajednica, ali i svi ostali, treba da znaju da ovdje imamo prijatelje i da smo ovdje dobrodošli, ne danas samo, nego u kontinuitetu", rekao je Dodik.

On je naveo da je Slobodarska partija Austrije imala do sada razumijevanja za Republiku Srpsku, kao i njena poslanička grupa u Evropskom parlamentu, kada su na dnevnom redu bila pitanja o BiH.

Gudenus je istakao da Evropi prijeti opasnost koja se naziva islamizacija i da na tom polju, i Republika Srpska, i Austrija, mogu da uče jedna od druge.

"Predsjednik Dodik je čovjek koji ima znanje o tome i drago nam je što smo razgovarali o toj temi. S druge strane, mnogo Austrijanaca srpskog porijekla živi ovdje, te ubuduće želimo da sarađujemo sa njima. Dodik nam uvijek rado pomaže i uvijek je rado viđen gost", naglasio je Gudenus za RTRS.

Gudenus i Dodik saglasili su se da je upravo Slobodarska partija Austrije niz godina pouzdan partner Austrijanaca sa srpskim korjenima, kojih ima više od 300.000 i koji su se savršeno integrisali u austrijsko društvo.

Predsjednik Republike Srpske pozvao je Austrijance srpskog porijekla da na predstojećim izborima u ovoj zemlji, 15. oktobra, podrže politiku i kandidate Slobodarske partije jer, kako kaže, upravo ta politika omogućava realan odnos prema stvarnim vrijednostima.

U nastavku posjete Beču, Dodik će održati predavanje u Austrijsko-ruskom društvu prijateljstva o temi "Pozicija Rusije u jugoistočnoj Evropi", a potom je predviđen susret sa liderom Slobodarske partije Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije