BiH

Dodik ostaje na "crnoj listi" SAD

Dodik ostaje na "crnoj listi" SAD
Foto: Ilustracija | Dodik ostaje na "crnoj listi" SAD

VAŠINGTON, BANJALUKA - Zbog nastavka prijetnje za mirovni proces u Makedoniji, daljeg postojanje opstrukcionizma u implementiranju Dejtonskog sporazuma i zbog Rezolucije UN-a 1244 na Kosovu, Donald Tramp, predsjednik SAD, produžio je važenje sankcija za zapadni Balkan pri Kancelariji za kontrolu imovine stranaca, saopšteno je iz Bijele kuće.

Podsjećanja radi, riječ je o programu sankcija koji je 2001. godine uveo predsjednik Džordž Buš.

Na listi se, pored Milorada Dodika, predsjednika RS, zbog opstrukcije u sprovođenju Dejtonskog sporazuma, nalaze i brojni funkcioneri SDSa, uključujući i Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS, Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika Narodne skupštine RS, i Biljanu Plavšić, bivšu predsjednicu RS, a na listi je i dalje i sama stranka SDS, iako se očekuje da bi u narednom periodu sankcije trebalo da budu ukinute. Takođe, na listi su i Hasan Čengić, predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH, Bakir Alispahić, bivši ministar unutrašnjih poslova BiH, Tihomir Blaškić, bivši general HVOa i još nekoliko desetina osoba.

Na listi se nalaze i ekstremisti i organizacije za koje vlasti SAD smatraju da su bliske islamističkim terorističkim organizacijama, uključujući i pravna lica koja se deklarišu da obavljaju humanitarne djelatnosti, a u stvari su povezana sa finansiranjem terorizma.

"Aktivnosti tih osoba i dalje ugrožavaju mir i napore međunarodne zajednice na stabilizaciji zapadnog Balkana, uključujući i djela ekstremističkog nasilja i opstrukcionizma. Sve to i dalje predstavlja neuobičajenu i ozbiljnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnoj politici SAD. Iz tog razloga odlučio sam da produžim važenje trajanja prijetnje nacionalnoj bezbjednosti za područje zapadnog Balkana na period od jedne godine", navedeno je u saopštenju Bijele kuće koje je potpisao Tramp.

U obavještenju koje je Tramp uputio u američki Kongres, navedeno je da važenje pomenute mjere ističe 26. juna 2017. godine i da je iz tog razloga produžio važenje mjera.

Kako prenosi Srna, Dodik je rekao da se ne osjeća posebno ugroženim što ostaje na crnoj listi.

"SAD imaju pravo da produže sankcije, to je njihova država i njihova stvar. Veoma je jasno pod kojim je uslovima došlo do mog stavljanja na tu listu. Ne osjećam se ništa posebno ugroženim zbog toga, ali mislim da bi trebalo da bude neugodnije onima koji su to na jedan nekorektan način izvojevali, kao što su ambasadorka SAD (Morin Kormak), koja sada sjedi u Sarajevu, i Hojt Ji (zamjenik pomoćnika državnog sekretara), te još nekima koji su to činili iz nekih svojih razloga. Ali, vidjećemo i njima leđa veoma brzo, pa ćemo vidjeti kakva će onda biti politika", istakao je Dodik.

On je naglasio da ništa ne čini u vezi s tom listom te da je to bila nepravda. Dodik je rekao da "svi mogu da vide i pročitaju da u SAD postoji ozbiljan politički sukob između sadašnje i bivše administracije i da se preko toga prelamaju mnoge stvari", ali da je to, kako je rekao, stvar te države i da to ne može da komentariše.

Neka od imena sa crne liste

Milorad Dodik

Radovan Karadžić

Momčilo Krajišnik

Hasan Čengić

Bakir Alispahić

Tihomir Blaškić

Kesića za šefa Predstavništva RS u Vašingtonu

Vlada RS na danas održanoj sjednici donijela je zaključak da predloži Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, da Obrada Kesića, dosadašnjeg ekonomskog predstavnika RS, postavi za šefa Predstavništva RS u Vašingtonu.

Kako je saopšteno iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS, predloženo je da Kesić preuzme dužnost 9. jula 2017. godine.

Dodik je rekao da je Kesić učinio dobru stvar za RS i da joj je mnogo pomogao u Vašingtonu, da nakon mnogo godina legalno i legitimno dobije status predstavništva.

"Kesić je veoma važan čovjek kada je riječ o našem pozicioniranju i nema nezadovoljstva njegovim radom, niti razloga da osporimo njegov rad", ocijenio je Dodik. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije