BiH

Dodik ponovo predsjednik stranke

Dodik ponovo predsjednik stranke
Dodik ponovo predsjednik stranke

ISTOČNO SARAJEVO - Milorad Dodik danas je na Petom saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata ponovo izabran za predsjednika stranke.

Dodiku je funkcija predsjednika za naredne četiri godine jednoglasno potvrđena, javlja dopisnik Srne.

Za mjesto predsjednika SNSD-a Dodik nije imao protivkandidata.

U Istočnom Sarajevu u toku je Peti sabor SNSD-a na kojem, osim predsjednika stranke, treba da budu izabrani i članovi Glavnog i Nadzornog odbora, te statutarne komisije.

Deklaracija o slobodnoj i samostalnoj budućnosti Srpske

Republika Srpska je samostalna država u okviru svojih granica i ima pravo, a još više obavezu raspraviti o ostvarivanju svojih interesa u BiH,  navodi se u Deklaraciji "Republika Srpska - slobodna i samostalna budućnost i odgovornost", koja je usvojena danas na 5. saboru SNSD-a u Istočnom Sarajevu.

U Deklaraciji se predlaže da Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši organ strane potpisnice svih aneksa Dejtonskog sporazuma, treba da donese odluke o samostalnosti Srpske kao načinu ostvarivanja njenog ustavnopravnog položaja u Dejtonskoj BiH.

 "Pravo na samopredjeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Dejtonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine da raspiše referendum o samostalnom statusu Republike Srpske", navodi se u Deklaraciji.

Na osnovu rezultata referenduma organi vlasti Republike Srpske, shodno ulozi strane utvrđene Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, predložiće  Federaciji BiH mirno razdruživanje i obostrano istovremeno priznanje.

U Deklaraciji SNSD predlaže se da se na prostoru BiH od tada samostalnih država formira unija država BiH sa otvorenim granicama, slobodnim kretanjem ljudi i robe.

Nakon utvrđivanja samostalnog statusa, Republika Srpska treba bez odgađanja da zatraži pristupanje EU, uz prihvatanje njenih pravnih tekovina.

"U slučaju protivpravnih aktivnosti visokog predstavnika u BiH instrumentalizovanog pravosuđa, Republika Srpska treba da donese odluke o striktnoj primjeni Ustava BiH i Ustava Republike Srpske i odredi vremenske rokove za njihovo provođenje", navodi se u Deklaraciji.

U njoj se dodaje da će Republika Srpska zakonom regulisati koje će akte koje usvoje organi BiH primjenjivati na prostoru Srpske.

Predlaže se da bude razmotrena analiza funkcionisanja, organizovanja i finansiranja BiH u dijelu nadležnosti koje nisu date Ustavom BiH.

FBiH će biti ponuđeno da entiteti preuzimaju nepravno prenesene ustavne nadležnosti entiteta u ekonomskoj oblasti, vodeći računa o vremenskoj realnosti i putu BiH do punopravnog članstva u EU.

U Deklaraciji SNSD-a ističe se da se nema pravo čekati dalje kršenje Dejtonskog sporazuma i urušavanje prava Republike Srpske, što izvjesno vodi njenom nestanku, a sve u ime, navodnih, evroatlantskih integracija.

Dalje se naglašava da održavanje neizvjesne budućnosti BiH ne može biti put Republike Srpske i da novim ustavom Srpska treba potvrditi i odbraniti svoju ustavnopravnu poziciju određenu Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima.

U Deklaraciji su pozivaju politička i stručna javnost, nevladine organizacije, sindikati, strukovna udruženja, akademska zajednica, predstavnici međunarodne zajednice i svi drugi na ostvarivanje političke, ekonomske i socijalne odgovornosti na harmonizaciju i koordinaciju i prestanak protivpravnog protektorata oličenog u OHR-u, čime se BiH nepotrebno i štetno drži zarobljenom i onesposobljenom za unutrašnji dogovor.

"Republika Srpska je unijela u mirovne pregovore svoju teritoriju i vlast i to mora biti uvaženo i u uređivanju međusobnih odnosa za moguću budućnost. Neustavno prekrajanje i dopisivanje Ustava BiH nametnutim odlukama visokih predstavnika izazivali su krize u njenom funkcionisanju i budućnost BiH činile neizvjesnom", navodi se u Deklaraciji.

U ovom dokumentu se navodi da bi tri teritorijalne jedinice u BiH i Brčko distrikt potvrdili mirovno određenje tri konstitutivna naroda, a nova administrativno-teritorijalna organizacija FBiH može konačno i jasno opredijeliti put stabilne i održive BiH u njenim međunarodno priznatim granicama.

"Republika Srpska ni politički, ni teritorijalno ne prihvata zadiranje u njena prava", navedeno je u Deklaraciji SNSD-a koja je danas usvojena na 5. saboru ove stranke.

Referendum o statusu Srpske moguć 2018. godine

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da će, ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih elemenata stabilizacije i uvažavanja stavova Republike Srpske, te vraćanja njenih ingerencija u skladu sa Ustavom BiH, u 2018. godini biti predloženo Narodnoj skupštini da raspiše obavezan referendum o statusu Srpske.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, po završetku 5. Sabora SNSD-a, istakao da će prijedlog na referendumu biti samostalna država Republika Srpska.

"Ustav i zakon Republike Srpske predviđaju referendum, jer mi ne provodimo referendum na nivou BiH, nego na nivou Republike Srpske", pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo je stav SNSD-a koji je iznesen u Deklaraciji "Republika Srpska - slobodna i samostalna budućnost i odgovornost" oko kojeg mogu da se okupe i druge stranke i nevladine organizacije.

On je najavio da će krajem 2017. godine biti održana konvencija SNSD-a na kojoj će biti ocijenjeno da li je počeo proces uvažavanja stavova Republike Srpske i šta će biti predloženo Narodnoj skupštini Srpske.

Dodik, koji je danas ponovo izabran za predsjednika SNSD-a, poručio je da BiH, da bi bila evropska, prvo mora biti Dejtonska i da nema evropske BiH bez dejtonske BiH.

Usvojena Deklaracija o ekonomskom razvoju

SNSD će inicirati da Republika Srpska, u okviru svojih nadležnosti, pokrene i provede reforme da bi poboljšala poslovno okruženje za domaće i strane investitore, navodi se u Deklaraciji o ekonomskom razvoju usvojenoj danas na Petom Saboru SNSD-a.

SNSD je spreman na široku saradnju sa svim nivoima vlasti i međunarodnim institucijama u provođenju ekonomskih reformi i ubrzavanju procesu integracija u EU.

Međutim, neće čekati da rješenja za izlazak iz krize i napredak ekonomije dobije od međunarodne zajednice ili institucija BiH, navodi se u Deklaraciji.

"Svi savjeti su dobrodošli, ali SNSD je svjestan da sami moramo tragati za vlastitim načinom prilagođavanja i jačanja domaće privrede da bismo obezbijedili povećanje investicija, povećanje zaposlenosti i brže i pravičnije rješavanje socijalnih problema, te raspored tereta prema ekonomskoj krizi", navodi se u Deklaraciji.

U ovom dokumentu se ističe da danas, kada je potrebno stimulativnije poslovno okruženje za strane i domaće investitore, međunarodna zajednica nema veliki interes, a ni potrebni autoritet za provođenje novog kruga reformi.

Novi krug reformi mora dati šansu znanju, inovacijama, preduzetništvu i konkurenciji, treba ispraviti greške u procesu tranzicije, dati odgovore na izazove krize i doprinijeti promjeni privredne strukture i povećanju konkurentnosti domaće privrede.

"Ako želimo upravljati vlastitim razvojem, gospodariti vlastitim resursima, povećati zaposlenost i standard stanovništva, stvarati i jačati srednju klasu, neophodno je podizanje konkurentnosti domaće privrede", ističe se u ovom dokumentu.

Da bi se to postiglo potrebna je nova strategija integrisanja resursa, znanja, tehnologije i tržišta, odnosno moderna strategija reindustrijalizacije koja će zaustaviti deindustrijalizaciju, poboljšavati privrednu strukturu, podsticati inovacije, obrazovanje činiti selektivnijim, integrisati nauku i privredu i otvarati nova i dobro plaćena radna mjesta.

SNSD će, kako se navodi, posebnu pažnju posvetiti podsticanju slobode preduzetništva, stimulisanju primjene moderne tehnologije u proizvodnji, stimulisanju primjene inovacija u proizvodnji, podsticanju stvaranja klastera.

Posebna pažnja biće posvećena i podsticanju promocije domaćih proizvoda na sajmovima u inostranstvu, kontroli održavanja konkurencije na domaćem tržištu, zaštiti domaćih proizvoda od nelojalne konkurencije i monopola.

Peti Sabor SNSD-a održan je danas u Istočnom Sarajevu.

Vezane vijesti:

Počeo Peti sabor SNSD-a u Istočnom Sarajevu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije