BiH

Dodik povukao Zakon: Predložiću ga ponovo i ako ne bude konsenzusa

Dodik povukao Zakon: Predložiću ga ponovo i ako ne bude konsenzusa
Dodik povukao Zakon: Predložiću ga ponovo i ako ne bude konsenzusa

BANJALUKA - Milorad Dodik, na početku rasprave o Nacrtu Zakona o pravima izabranih predstavnika RS u periodu od 1991 do 1996. godine povukao je ovaj zakon u namjeri da se o njemu obavi šira diskusija, javlja novinar "Nezavisnih".

" Kao predlagač povlačim ovaj zakon u namjeri da se o njemu obavi šira priča. Ukoliko ne bude konsezusa svih faktora u RS ja ću isti ovaj zakon predložiti. Ako takva aktivnost poprima politizaciju mogu samo izraztii žaljenje našom političkom sviješću", naveo je Dodik.

Prije nego što je povukao Zakon, Dodik je rekao da su izabrani predstavnici RS prošli tešku torturu koju je nametalo međunarodno i pravosuđe na nivou BiH.

"Većina od njih su prošli tešku torturu koju je nametalo međunarodno i pravosuđe na nivou BiH. Mnogi su zbog neriješenih statusa dugo godina izloženi socijalnim uslovima teškim za život", rekao je Dodik i dodao da je veoma  pažljivo osluškivao zakon i da u značajnom obimu postoji politizacija zakona što mu nije bio cilj.

Prema nacrtu zakona, prvi psolanici NSRS imali bi mjesečnu naknadu od jedne i po prosječne plate ili oko 1.200 KM, međutim Predsjednik RS koji je i predlagač zakona juče je rekao da će predložiti da to bude manje odnosno jedna prosječna plata ili oko 800 KM.

Podsjećajući na odluke NSRS u prvom sazivu, Dodik je rekao da je 1991. godine donesena prva odluka i to Odluka o osnivanju Skupštine srpskog naroda što je bilo jako hrabro i temelj za sve kasnije odluke.

"Drugi akt je odluka o ostajanju srpskog naroda u Jugoslaviji, treći akt je deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH nakon čega je nastala državotvorna jedinica", rekao je Dodik.

Četvrti akt je bio Ustav RS, a dopunjem amandmanima i danas je na snazi u RS.

Zakonodavno djelovanje srpskih predstavnika stvorilo je ustavnopravne osnove RS. Sve odluke tada donesene imale su maksimalnu podršku. Sve su to razlozi zbog čega predlažem ovaj zakon, a najmanje zbog sebe

Dodik je rekao da je spreman da se trajno odrekne prava koji propisuje ovaj zakon.

On je rekao da je preko 20 stvari prošlo u institucijama BiH koje nisu trebale proćii. Podaništvo u Sarajevu dovodi RS u poziciju da permanetno brani.

S obzirom da je od strane predlagača nacrt Zakona povučen o njemu neće biti rasprave.

Dodik je oštro kritikovao predstavnike RS u institucijama BiH ističući da oni nisu peredstavnici RS i da je podanička politika štetna po RS.

"Neke stvari koje su stajale u ladicama nisu tu bile zbog nečijeg nerada već zato što su tu trebale da budu", naveo je Dodik.

On je dodao da se ne može politika koja se gradila deset godina srušiti za 24 sata samo zbog promjene ljudi i vlasti na nivou BiH.

" Ne želimo da pravimo polarizaciju. Očekivao sam da će zakon da ide u javnu raspravu i da se do prijedloga dogovore sve stvari koje je ovaj zakon mogao da obradi", naveo je Radovan Višković, poslanik SNSD-a.

On je istakao da je prvi saziv stvorio RS, sva ustavnopravna dokumenta usovjena su prije ratnih stradanja.

"Od tadašnjih 84 poslanika iz tog saziva, manje od 70 mislim da ih je živi i od tadašnji 84 više od 70 ih je bilo iz SDS-a", kaže Višković.

Takođe navodi da ovi što se danas zalažu za borce RS treba da kažu šta su u svoje vrijeme dali borcima RS.

"Na ime godišnjeg boračkog dodatka od 2007. do 2014. godine izdvojeno je 80,5 miliona, a na ime mjesečnog boračkog dodatka od 2012. do 31.12.2014. godine isplaćeno je 110,4 miliona KM", rekao je Višković.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije