BiH

Dodik razgovara sa predstavnicima RS u zajedničkim institucijama

Dodik razgovara sa predstavnicima RS u zajedničkim institucijama
Dodik razgovara sa predstavnicima RS u zajedničkim institucijama

BANJALUKA - U Banjaluci je počeo sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima Srpske u institucijama BiH.

Sastanku prisustvuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić.

Na sastanak su došli i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i predsjednik Odbora Narodne skupštine Srpske za bezbjednost Milanko Mihajilica.

Nakon sastanka, koji se održava u Palati Republike, predviđene su izjave. 

Mektić: Nema razloga da slučaj ne bude brzo rasvijetljen  

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić očekuje da u narednih nekoliko dana budu završeni rezultati istrage o terorističkom aktu u Zvorniku, u kojem je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena, jer nema razloga da ovaj slučaj ne bude brzo rasvijetljen. 

Mektić je napomenuo da su već danas preduzete određene aktivnosti - izuzimanje određene dokumentacije, te hapšenja i saslušanja lica koja se dovode u vezu sa ovim činom. 

Prije početka sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima Srpske u institucijama BiH, Mektić je rekao novinarima u Banjaluci da bezbjednosne službe nemaju indicija da je napadač Nerdin Ibrić bio indoktriniran i da je pripadao vehabijskom pokretu iz mjesta Dubnica kod Kalesije. 

On je napomenuo da postoje indicije da je napadač bio povezan sa nekim licima, a istraga će utvrditi da li su ta lica uticala na ovaj teroristički čin. 

Mektić je rekao da je pod nadzorom određeni broj lica, ali da ne može biti cijelo mjesto. 

On je ponovio da sinoćnji događaj definitivno jeste teroristički čin i da BiH definistivno ima problem sa terorizmom, te da mora naći odgovor na taj problem.

"Ne možemo to tolerisati, ni na koji način dozvoliti da problem terorizma eksalira do te mjere da postane problem društva", rekao je Mektić. 

On je uvjeren da BiH ima kapacitete da se suprotstavi terorizmu i da će biti pronađena adekvatna rješenja da bude spriječen svaki oblik terorističkog djelovanja.

Mektić je dodao da se mora posvetiti pažnja ekstremno radikalnim ideologijama koje u sebi sadrže elemente nasilja, te presjeći svaki način finansiranja teroizma. 

U terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je sinoć izvršio Nerdin Ibrić /24/ iz Sapne, ubijen je policajac Dragan Đurić, dok su ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović. Napadač je likvidiran prilikom razmjene vatre. 

Napadač je, uz poklič "Alahu ekber", oko 19.00 časova upao u prostorije policijske stanice i odmah počeo da puca iz automatske puške. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije