BiH

Dodik reagovao na emisiju 60 minuta: RS nije Egipat

Dodik reagovao na emisiju 60 minuta: RS nije Egipat
Dodik reagovao na emisiju 60 minuta: RS nije Egipat

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je juče, komentarišući emisiju Federalne televizije "60 minuta" u kojoj je on prikazan kao Hosni Mubarak, a RS kao Egipat, da je riječ o jednoj patološkoj situaciji u kojoj grupa ljudi koja skrećući pažnju samo na kriminalizaciju RS želi da dođe do prekompozicije odnosa u samoj BiH.

"Srpska je politički stabilna, nije Egipat, i prilog gdje se nedvosmisleno prizivaju nemiri u RS slični onima u arapskoj zemlji je neprijateljski", kazao je Dodik. On je istakao da nije protiv toga da se komentariše, ali tendencija koja se pokazuje u ovom slučaju je rušenje RS.

"O RS se iz Sarajeva šalje poruka da smo ružni, prljavi i zli i da moramo da budemo s njima i ponašamo se po njihovim pravilima, što mi ne želimo", kazao je Dodik.

Politički magazin Federalne televizije "60 minuta" direktno radi na razbijanju BiH i iza takvog projekta stoji bošnjački nacionalizam, saglasni su politički i intelektualni predstavnici Hrvata u BiH, kao i članovi Udruženja dobrovoljaca HVO-a Herceg Bosne.

Ivo Miro Jović, član Predsjedništva HDZ BiH, smatra da ne treba ništa preduzimati protiv navedenog političkog magazina i da je "dobro da nastave s takvim projektom i politikom".

"Takav projekat i politika koja se provodi rezultovaće onim što žele, a to je rušenje BiH", rekao je Jović reagujući na prilog o Hrvatskoj Zajednici Herceg Bosna, koji je objavljen u ponedjeljak u političkom magazinu "60 minuta".

Veso Vegar, portparol HDZ 1990, rekao je da se navedenim magazinom moraju, prije svega, pozabaviti federalne institucije, odnosno Parlament Federacije BiH, koji je osnivač Federalne televizije.

"Nedopustivo je proglašavati kriminalcima i zločincima sve koji su bili na funkcijama u vrijeme Herceg Bosne. Po tome ispada da su svi oni koji su bili u HVO-u ili Vojsci RS neprijatelji i zločinci", dodao je Vegar.

Mile Lasić, predsjednik Hrvatskog intelektualnog zbora u BiH, ocijenio je za da bi za BiH i odnose u zemlji najbolje bilo da ova politička emisija uopšte ne postoji. Željko Raguž, direktor Hrvatskog radija Herceg Bosne, ocijenio je da magazin "60 minuta" medijskim manipulacijama realizuje nekoliko značajnih planova međunarodne zajednice u BiH.

Nikica Tomić, predsjednik Udruženja dobrovoljaca HVO-a Herceg Bosna, naglasio je da je prilog navedenog magazina nastavak nepoštivanja Hrvata u BiH i njihove izborne volje.

Branko Perić, nekadašnji potpredsjednik Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), ocijenio je u emisiji "Presing" na RT RS da se emisijom "60 minuta" Federalne televizije širi mržnja i vodi politički rat, što je nezamislivo za demokratsko društvo.

Perić, koji je sudija Suda BiH, istakao je da je RAK saučesnik "ove vrste medijskog terorizma", da treba da odgovara za ovakvo stanje na Federalnoj televiziji, te da je jasno da državne institucije sarađuju s medijima i da je to "projekat u koji je uključeno više protagonista".

Denis Kuljiš, novinar iz Hrvatske, rekao je na RT RS da bi izvještavanje kao u "60 minuta" bilo neprihvatljivo za bilo koji medij u regionu, ocijenivši da je teško procijeniti koja "politička kalkulacija" iza toga stoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije