BiH

Dodiku na megdan izlazi Šarović, Ivanić čeka kandidata iz SNSD-a

Dodiku na megdan izlazi Šarović, Ivanić čeka kandidata iz SNSD-a
Foto: N.N. | Dodiku na megdan izlazi Šarović, Ivanić čeka kandidata iz SNSD-a

BANJALUKA, SARAJEVO - Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a, koji je u petak i zvanično potvrdio svoju kandidaturu za srpskog člana Predsjedništva BiH, glavni protukandidat iz opozicije trebalo bi da bude Mirko Šarović, potpredsjednik SDS-a i aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, što je dugo očekivana vijest, no još ne i zvanično potvrđena.

Naime, u ovom trenutku Šarović ima najširu i najozbiljniju podršku unutar SDS-a za svoju kandidaturu, iako su za ovu poziciju i dalje u igri lider SDS-a Vukota Govedarica te Mićo Mićić, bijeljinski gradonačelnik.

Dodik je u petak poručio da opozicija i kandidat opozicije nemaju šta da traže u utrci za Predsjedništvo BiH.

"Okupiću široku podršku i mislim da pobjeda uopšte nije upitna, a Savezu za promjene neće pomoći ni bošnjački glasovi. Naša namjera je da okupimo desetak političkih partija u okviru ove kandidature i našeg patriotskog bloka za RS i apsolutno je jasno da drugi nemaju šta da traže", rekao je u Dodik, poručivši da razlika između njega i protivkandidat bilo kojeg bloka ili partije neće biti manja od 120.000 glasova.

"Tek sam krenuo u pobjede i mislim da ovo neće biti moja zadnja kandidatura", istakao je Dodik.

Milovan - Cicko Bjelica, potpredsjednik SDS-a, u petak je "Nezavisnim" rekao da će SDS konačni stav zauzeti na sjednicama Predsjedništva i Glavnog odbora stranke do kraja mjeseca.

"Ubijeđen sam u pobjedu Mirka Šarovića, ako on bude kandidat, a sigurno i Mladen Ivanić, ukoliko on bude kandidat, ima mnogo veće šanse od Dodika. Ogromna većina stanovništva, 70 do 80 posto, nije zadovoljna sadašnjim stanjem, i to pokazuju ankete", rekao je Bjelica.

U petak se oglasio i lider SDS-a Vukota Govedarica, koji je poručio da bi Mladen Ivanić, bivši lider PDP-a, bio bolje rješenje kao kandidat za predsjednika RS, a da SDS-u pripadne kandidatura za Predsjedništvo BiH.

"Moj stav je da se glavne političke utakmice i bitke vode u RS. Isto tako, velika politička utakmica će biti vođena kada je u pitanju Predsjedništvo BiH. U svakom slučaju, organi stranke će o tome odlučiti", rekao je Govedarica.

Na pitanje ko će u utrku za predsjednika RS, Dodik je odgovorio da će i ovaj kandidat biti neko iz SNSD-a.

"Kandidat i za predsjednika RS biće iz SNSD-a. To je neupitno, vodimo rasprave i dogovorićemo se oko toga", naglasio je Dodik.

Prema saznanjima "Nezavisnih", u ovom trenutku najbliži ovoj kandidaturi je Nebojša Radmanović, nekadašnji srpski član Predsjedništva BiH. Više izvora iz SNSD-a nam je potvrdilo da Radmanović ima podršku tridesetak regionalnih odbora, što bi trebalo da bude više nego dovoljna referenca za kandidaturu za predsjednika RS.

Kao kandidati su uveliko pominjani i Željka Cvijanović, aktuelni premijer RS, te Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a, koji je u petak "Nezavisnim" rekao kako je sve još u domenu spekulacija.

"Što se mene tiče, ja sam spreman sa 100. mjesta biti u službi partije. Moj lični stav, kad sam ja u pitanju, jeste da je bitno da partija pobijedi", rekao je Špirić.

Svakako i koalicioni partneri SNSD-a računaju za jednu od ključnih funkcija, prevashodno DNS. Tako je Nedeljko Čubrilović, zamjenik predsjednika ove partije, u petak "Nezavisnim" rekao da DNS još nije zauzeo zvanični stav o svemu.

"Mi smo pripremili platformu za pregovore s koalicionim partnerima. Dodikova kandidatura po meni je očekivana, a kada organi DNS-a zauzmu zvanični stav, onda ćemo moći govoriti o svemu", rekao je Čubrilović.

Iz PDP-a su poručili da je njihov stav jasan, kao i ranija kandidatura.

"Mladen Ivanić je jedan od dva kandidata za ključne pozicije. A mi smo potpuno spremni da pobijedimo svakog kandidata, pa i Dodika. Dva su koncepta u igri. Prvi koncept nestabilnosti, sukoba, ratova, odlazaka, i drugi koncept stabilnosti, mudrosti, ostanaka i budućnosti, i neka građani izaberu kojim putem žele ići", poručio je za "Nezavisne" Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Lider NDP-a Dragan Čavić u petak je rekao da ova stranka neće imati kandidata za pojedinačne funkcije, te da će podržati zajedničke kandidature.

Vrijedi podsjetiti, opći, odnosno parlamentarni izbori u BiH su u oktobru, a kandidati će biti birani za funkcije predsjednika RS, Predsjedništvo BiH, kao i za entitetske parlamente te parlament BiH.

Ono što se, pak, u cijeloj priči zaboravlja jeste da će, po sistemu rotacije, u mandatu 2018-2022. pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara također pripasti Srbima. I koliko god se u ovom trenutku činilo pomalo nevjerovatnim, ali ukoliko SNSD osigura većinu u parlamentu, to bi vrlo lako mogla da bude - Željka Cvijanović.

Prema određenim saznanjima, Cvijanovićeva bi mogla da bude nosilac liste za Predstavnički dom parlamenta BiH, te sa te pozicije izabrana u fotelju predsjedavajućeg Vijeća ministara, no o svemu je još prerano govoriti.

Duraković u utrci

Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice, u petak je potvrdio da će se kandidovati za predsjednika RS.

On je rekao da će podršku za svoju kandidaturu zatražiti od udruženja i stranaka te da kampanju neće bazirati na negativnoj propagandi, već na istini, konkretnom planu i preuzimanju odgovornosti.

"Nudim građanski orijentisan, proevropski i probosanskohercegovački program 'Naš izbor' te želim biti zajednički kandidat svih onih koji hoće promjene u ovom dijelu BiH. Računam na glasove svih građana te sam spreman izaći i ponuditi treću politiku u RS, alternativu onome što nude vlast i opozicija", kazao je Duraković.

Ko je više sijed - Dodik ili Borenović

Na konstataciju da je Branislav Borenović, lider PDP-a, rekao da je Dodikova kandidatura prilika da ga pošalje u penziju, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, mu je poručio da je Borenović više sijed od njega.

"Ja izgledam kao bolji momak od njega, i u medijima, ne samo u životu. Šta ima da komentarišem jednog političkog luzera", zaključio je Dodik i dodao "da oni stoje gore u javnosti nego 2014. godine, a tada nisu mogli dobiti nikakve izbore, a ako ih tada nisu dobili, nikada ih neće ni dobiti"

Borenović je kasnije reagirao na Dodikovu opasku, rekavši da on ne farba ni kosu ni narod, za razliku od Dodika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije