BiH

Još bez dogovora o Mehanizmu koordinacije, stavovi približeni

Još bez dogovora o Mehanizmu koordinacije, stavovi približeni
Još bez dogovora o Mehanizmu koordinacije, stavovi približeni

BANJALUKA - Dogovor o Mehanizmu koordinacije je blizu, a konačno rješenje će biti predstavljeno javnosti nakon još jedne do dvije tehničke sjednice, na kojima se očekuje jedna izmjena samog mehanizma.

Ovo je glavni zaključak nakon troiposatnog sastanka Željke Cvijanović, predsjednice Vlade RS, sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Fadilom Novalićem, predsjednikom Vlade FBiH i Rencom Davidijem, zamjenikom šefa Delegacije EU, na kojem se, kako izgleda, mnogo dogovaralo, a malo toga je predstavljeno javnosti.

Nakon sastanka Davidi je napustio zgradu Vlade RS, a preostali učesnici su, nakon insistiranja novinara da iznesu više detalja o konkretnim koracima koji su dosad usaglašeni, istakli da nije dobro da se u javnost izlazi prije konačnog dogovora. Ono što je sasvim jasno, kako je Cvijanovićeva naglasila, jeste da RS neće biti preglasavana, odnosno mehanizam, koji je uslov za dobijanje upitnika od strane Evropske komisije za početak pretpristupnih pregovora sa EU, će biti koncipiran da budu ravnopravno uključeni svi nivoi vlasti, u skladu sa postojećem ustavnom strukturom.

Slično je istakao i Zvizdić, naglasivši da ni u jednom dijelu mehanizma nema odredbe kojom bi neki nivo vlasti bio isključen. On je istakao da je važno svim učesnicima u mehanizmu dati ravnopravan status, kako tokom pregovora sa EU ne bi bilo nepovjerenja koje bi kočilo evropske integracije.

Novalić je rekao da su svi na dobrom putu harmonizacije preostalih nekoliko propisa neophodnih za evropski put zemlje, ne precizirajući o čemu se radi.

Važna tema bio je i Međunarodni monetarni fond, čiji se dolazak uskoro očekuje, i pismo namjere u kojem će MMF-u biti navedene mjere koje će vlasti preduzeti kao uslov za dobijanje novog kredita. I o ovoj tački, sudeći po izjavama učesnika, nije bilo spora. Cvijanovićeva je naglasila da nije bilo riječi o Banci Srpske, podsjetivši da je MMF ranije bio za likvidaciju banke, a da je Vlada RS predlagala rekonstrukciju u interesu depozitara i klijenata. Na kraju je, kako je navela, postignuto kompromisno rješenje, po kojem će banka ostati, ali u donekle promijenjenoj funkciji.

Pričalo se i o klirinškom dugu Ruske Federacije, a Zvizdić je rekao da to pitanje još nije došlo u Savjet ministara BiH.

Odgovarajući na pitanja novinara, Zvizdić je rekao da nema razloga da građani BiH plaćaju najskuplje lijekove u regionu, te da se uskoro očekuje donošenje novog pravilnika.

Odgovarajući na pitanje o formiranju komisije za Sarajevo, svi učesnici su podržali sve što će voditi utvrđivanju istine o ratu i stradanjima na svim stranama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije