BiH

Dogovorena pomoć privredama Srpske i Srbije

Dogovorena pomoć privredama Srpske i Srbije
Dogovorena pomoć privredama Srpske i Srbije

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da se učini sve kako bi se pomoglo privredama Srpske i Srbije, a da je razgovarano i o mogućnostima dugoročnog planiranja privredne saradnje sa Rusijom.

Dodik je ponovio da su za Srpsku neprihvatljive sankcije koje su EU i dio zapadnih država uveli Rusiji i da se Srpska na takav način neće solidarisati sa njima, istakavši da ni Srbija ne želi da uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

"Premijer Vučić me je upoznao o čvrstoj odluci Srbije da se ne pridruži sankcijama protiv Rusije. Naša politika u Srpskoj je jasna, jer mi ne dozvoljavamo da se to i pomene kao mogućnost, a nikakvu vrstu pritiska nismo ni osjetili jer smo to odbili od samog početka, kao i davanje saglasnosti BiH po tom pitanju", rekao je Dodik večeras novinarima u Banjaluci.

Dodik je naveo da je sa Vučićem danas u Beogradu razgovarao i o konferenciji o zapadnom Balkanu koja je održana u Berlinu, ističući da je premijer Srbije na tom skupu bio jedini pravi zastupnik srpskih nacionalnih interesa.

Predsjednik Srpske je napomenuo da je neistinita i "prenaduvana" priča koja dolazi iz Sarajeva o dešavanjima na berlinskoj konferenciji, jer tamo na dnevnom redu BiH nije bila u kontekstu onoga kako se to predstavlja u Sarajevu.

"Po nastupima onih koji su predstavljali BiH u Berlinu ne bi se ni vidjelo da BiH ima bilo kakav problem, osim njihove želje da svoju ambiciju predstave kao najvažniju", istakao je Dodik.

On je ocijenio da je i o tom pitanju Vučić govorio pravim jezikom BiH, jer se zalagao za njenu evropsku perspektivu, dok su drugi promovisali separatne politike i nisu bili od koristi ni Njemačkoj, ni situaciji u BiH.

"Njemačka nema ambiciju da se uključi ovdje na način kako to prezentuju iz Sarajeva, jer ona želi stabilnost, mir, prosperitet i evropsku budućnost na ovom prostoru, uz unutrašnji dogovor u BiH", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je potvrdio da je na sastanku sa Vučićem bilo riječi i o održavanju zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije i Savjeta za provođenje sporazuma o specijalnim paralelnim vezama u Beogradu, gdje bi trebalo da budu podneseni izvještaji o dosadašnjim aktivnostima na projektima od zajedničkog značaja koji treba dodatno da vežu Srpsku i Srbiju.

"To je željeznička pruga od Sarajeva preko Doboja prema Zvorniku, Loznici i Beogradu", naveo je Dodik, dodavši da bi sjednica u Beogradu trebalo da bude održana 18. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije