BiH

Dogovorene prioritetne investicije

Dogovorene prioritetne investicije
Dogovorene prioritetne investicije

BRISEL - Premijeri šest država zapadnog Balkana, među kojima i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, usvojili su u Briselu zajedničku Izjavu o centralnoj infrastrukturnoj mreži i prioritetnim projektima.

Naime, briselski skup nastavak je konferencije o zapadnom Balkanu, održane u ljeto prošle godine u Berlinu, kao i sastanka predstavnika šest zemalja zapadnog Balkana u Beogradu (oktobar 2014) i Prištini, u martu ove godine, što je na kraju rezultiralo i ovom izjavom.

Kako je navedeno iz Vijeća ministara, premijeri su dogovorili da centralna transportna mreža za zapadni Balkan bude naznačena na priloženim mapama.

"U dodatku, željeznički koridor VIII će biti razmatran, uključujući i putem mogućeg finansiranja pripremnih studija, detaljnih usklađivanja, projektovanja i obrazloženja, a u cilju njegovog uključivanja u centralnu mrežu tokom pregleda 2023. godine", navedeno je u izjavi.

Također, premijeri su prihvatili da nacionalne investicione komisije bez odlaganja uspostave mrežu prioritetnih investicija po sektorima, kao preduslova za dobijanje podrške iz IPA II za investicijsko kofinansiranje.

"Mreže projekata po sektorima treba da odražavaju činjenicu da su projekti Energetske zajednice (Energy Community Interest, PECI) važan dio naše agende povezivanja", piše u izjavi.

Između ostalog, premijeri su se obavezali i da će raditi na pospješivanju regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti, kao zajedničkog instrumenta za usklađivanje s evropskim standardima i ispunjavanje kriterija pristupa EU.

"Izražavamo snažnu posvećenost 'berlinskom procesu' te smo usredsrijeđeni na to da samit, koji će biti održan 27. avgusta 2015. u Beču, da konkretne rezultate na osnovu konkretnih investicionih projekata", zaključeno je u izjavi.

Inače, Zvizdić, u čijoj pratnji su bili i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, i Slavko Matanović, ministar prometa i komunikacija BiH, su se u Briselu susreli i s Johanesom Hanom, komesarom EU za susjedstvo i proširenje, a sastanku je prisustvovao i Lars-Gunar Vigemark, novi šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH.

Tom prilikom komesar Han najavio je posjetu BiH početkom maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije