BiH

Dokazi o liječenju silovane Srpkinje

Dokazi o liječenju silovane Srpkinje
Dokazi o liječenju silovane Srpkinje

SARAJEVO - Na suđenju Adilu Vojiću i Bekiru Mešiću, optuženim da su u noći između 1. i 2. maja 1994. godine u Bihaću silovali Srpkinju, te natjerali i drugu osobu da je seksualno zlostavlja, Tužilaštvo BiH je uložilo dokaze o liječenju žene, zaštićenog svjedoka.

Među 33 materijalna dokaza koje je tužilac Ćazim Hasanspahić prezentovao na suđenju su i nalazi neuropsihijatra i psihologa, kao i dva otpusna pisma bolnice za ženu, zaštićenog svjedoka pod oznakom "ST-1".

Tužilac je uložio i fotodokumentaciju o privremeno oduzetim predmetima Kantonalne bolnice u Bihaću, te službenu zabilješku koju je sačinio istražilac Tužilaštva BiH.

Većina uloženih dokaza su dopisi, dokumenti i zabilješke sačinjene tokom prikupljanja dokaza, prenosi Birn.

Dio dokaza odnosi se na prikupljanje dokumentacije o ovom slučaju koji je ranije vodilo Okružno vojno tužilaštvo u Bihaću.

Fadil Abaz, Vojićev branilac, rekao je da je samo dio tih dokumenata Tužilaštvo uzelo od Suda u Bihaću, te da će odbrana naći i ostale.

On je dodao da se dopisi koje je Tužilaštvo slalo drugim institucijama ne mogu tretirati kao dokazi.

Na današnjem suđenju bilo je planirano da iskaz daju dva svjedoka. Tužilac je rekao da jedan svjedok nije pronađen, dok je za drugog Tužilaštvo dobilo informaciju da je preminuo.

Nakon što Tužilaštvo provjeri ove informacije, Sud BiH će zakazati nastavak suđenja.

Vojić i Mešić terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske /VRS/ i Armije RBiH na širem prostoru bihaćke regije, kao pripadnici 501. brigade Petog korpusa Armije BiH, postupali suprotno Ženevskim konvencijama o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Optužnica ih tereti da su u noći između 1. i 2. maja 1994. godine, naoružani automatskim puškama, zajedno sa još nekoliko lica, nasilno odveli oštećenu žrtvu i muškarca srpske nacionalnosti iz njihove kuće. 

U obližnjoj poljani, optuženi su pod prijetnjom smrću naizmjenično silovali oštećenu, dok je jedan od pripadnika takozvane Armije BiH, pod prijetnjom oružjem čuvao muškarca kojeg su poveli govoreći mu da će ih tu ubiti.

Nakon toga, muškarca su tukli, ponižavali i prisilno tjerali na polni odnos sa oštećenom žrtvom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije