BiH

Dokument Predsjedništva pun pravopisnih grešaka

Dokument Predsjedništva pun pravopisnih grešaka
Foto: N.N. | Dokument Predsjedništva pun lektorskih grešaka

SARAJEVO - Stručne službe Predsjedništva BiH objavile su na veb-sajtu kolektivnog šefa države neuređenu verziju iznimno važnog dokumenta "Strategija vanjske politike BiH 2018 - 2023. godina", koja ima pravopisne greške i tehnički je neuređen.

Najprije je ovaj dokument objavljen u verziji koja je, nakon što smo je pokušali otvoriti, nudila potpuno nerazumljive i neprepoznatljive znakove i simbole, koji su nalik egipatskim hijeroglifima.

Nakon što je takva verzija brzinski povučena, puštene su verzije potpuno nesređenog dokumenta, nedovoljno pismenog (polupismenog), tehnički neuređenog, neformatiranog, bez margina i s mnoštvom pravopisnih i tehničkih pogrešaka.

Vrijedi podsjetiti, u pitanju je prvi ovakav dokument nakon 2003. godine, kada je tadašnji saziv Predsjedništva na čelu s predsjedavajućim Borislavom Paravcem uradio sličan dokument.

Na ovaj, koji određuje pravce bh. vanjske politike i definira vanjskopolitičke nastupe članova Predsjedništva BiH, se čekalo punih 15 godina te je napokon definirano da članovi Predsjedništva BiH i ostali zvaničnici u inostranstvu ne mogu nastupati kao "slobodni strijelci".

"Nezavisne" su pokušale da saznaju šta je pozadina ovog svojevrsnog fušeraja, te smo pitanja uputili Borisu Buhi, generalom sekretaru Predsjedništva BiH, da nam odgovori, najprije, da li je upoznat s ovim, a onda i ko je odgovoran za ovaj propust.

Iz Predsjedništva BiH su nam poslali odgovore u kojima se nam potvrdili da je dokument objavljen s greškama.

"Dokument 'Strategija vanjske politike BiH 2018 - 2023.' je tehničkom greškom objavljen u nelektoriranoj, radnoj verziji. Navedeni dokument će u ispravnoj verziji biti uskoro objavljen na tri službena jezika na veb-stranici Predsjedništva BiH. Zahvaljujemo na vašoj sugestiji i interesiranju te se nadamo daljoj uspješnoj suradnji", odgovorili su "Nezavisnim" iz Predsjedništva.

Profesor Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar, zaključuje da ili je neko namjerno napravio ovakve greške, ili je to samo novi u nizu sličnih primjera koje svakodnevno susrećemo.

"Dakle, ili je taj strateški dokument namjerno napravljen nečitkim, ili je to još jedna nepotistička priča, jer u ovoj zemlji ništa nije na svom mjestu", kaže Bajtal, navodeći da je BiH postala privatna država, ali i država kojom upravljaju političke stranke i njihovi lideri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije