BiH

Dokumenti Stejt departmenta o pravosuđu u FBiH: Hapsili mudžahedine i teroriste, pa ih puštali

Dokumenti Stejt departmenta o pravosuđu u FBiH: Hapsili mudžahedine i teroriste, pa ih puštali
Dokumenti Stejt departmenta o pravosuđu u FBiH: Hapsili mudžahedine i teroriste, pa ih puštali

VAŠINGTON - Vlasti FBiH su tokom 1997. uhapsile 29 Bošnjaka i stranih državljana povezanih s mudžahedinskim pokretom zbog terorističkih i kriminalnih aktivnosti, ali su većinu poslije toga pustili da se brane sa slobode koristeći kao izgovor zakonom dozvoljena sredstva, nakon čega su mnogi pobjegli.

Ovo proističe iz nedavno deklasifikovane depeše Stejt departmenta, koju je u Vašington uputila američka ambasada u Sarajevu 1. februara 2004. godine. U depeši se nigdje izričito ne tvrdi da je pravosuđe u FBiH zapravo ciljano te ljude puštalo da bi mogli pobjeći, ali se po navodima na mnogo mjesta u depeši može nametnuti takav zaključak. 

"Podaci koje smo dobili pokazuju da su nalozi za hapšenje izdati za 29 pojedinaca. Od tog broja, 25, uključujući i 11 Bošnjaka, uhapšeni su krajem 1997. godine u vezi s mudžahedinskim terorističkim aktivnostima u centralnoj Bosni. Devetoro od njih, uključujući petoro koji su učestvovali u bombaškom napadu u Mostaru u septembru 1997, su u zatvoru", navedeno je. Međutim, odmah se upozorava da je njih 16 pušteno da se brane sa slobode, među kojima su osmorica optuženih za ubistvo, dvoje za pomaganje terorističkim vođama i jedan za posjedovanje eksploziva.

"Većina njih puštena je po nalogu tužioca u Zenici, što je legalno po bh. zakonima. Nalozi za hapšenja izdani su za petoricu bjegunaca, među kojima je i jedan koji je ranije pušten od strane zeničkog tužioca zbog manjeg prekršaja. Ahmed Zuhair, Ahmed Fai al Samberi i Al Mamari Omar Hila Zehra Muhamed su povezani s ubistvom američkog državljanina Vilijama Džefersona", navedeno je u dokumentu.

Svi oni su, kako je istaknuto, postali bjegunci nakon što ih je zenički tužilac pustio da se brane sa slobode.

Zbog terorizma i pljačkanja uhapšeni su i Ali Ahmed al Hamad i Sabar Lahmar, a optuženi su i za pljačkanje Hrvata u Travniku, dok je Ali Hamad optužen kao učesnik u mostarskom bombaškom napadu.

"Ben Buseta nikada nije suđen za ubistvo. Osuđen je za pomaganje pri bijegu međunarodnog teroriste Abu Hamze na mjesec dana zatvora. Međutim, i njega je zenički tužilac oslobodio do pravosnažnosti presude", navedeno je u dokumentu.

Jedan od terorista Kramti Said, dalje je navedeno, optužen je za učešće u podmetanju bombe u katoličkoj crkvi kod Travnika.

"Njega je zenički tužilac oslobodio u toku žalbenog postupka zbog tromjesečne kazne za nezakonito posjedovanje oružja. I on je sada u bijegu", navedeno je u dokumentu.

Suad Grahić, optužen za pomaganju u skrivanju Abu Hamze, osuđen je na dva mjeseca, ali je odmah oslobođen pod izgovorom da je istražni postupak u toku. Oslobođen je, kako je istaknuto, i Saleh Nedal, saradnik Abu Hamze, iako je optužnica bila podignuta za nedozvoljeno posjedovanje oružja i krađu kola.

"Ejib Helvida i Samir Praćalić osuđeni su na tri mjeseca za saučesništvo u pljačkama Hrvata u Travniku s Ali Hamadom. Praćalića se povezuje i s miniranjem katoličke crkve u Travniku. Dok se Praćalić nalazi na odsluženju zatvorske kazne, Helvida je odmah pušten od strane zeničkog tužioca do pravosnažnosti presude", piše u depeši.

Za sve njih se navodi da su saradnici Abu Hamze, dok je Nihad Kurtić u pritvoru u italijanskom zatvoru. Navedeno je i da su Edin Mrkonja, Evel Manjušak i Hasib Kovač, koji su svi povezani s terorizmom, pušteni od strane zeničkog tužioca pod izgovorom da se čekaju rezultati istrage. Napomenuto je da su svi poslije toga pobjegli.

Zastrašivanje sudija

Policijske snage u BiH imaju veoma visok stepen riješenosti krivičnih slučajeva, ali veoma nisku stopu odsluženja zakonskih kazni, navedeno je u dokumentu.

"Sudovi jednostavno odbacuju mnoge predmete, a kazne su nevjerovatno blage. O tome kako se sudijama prijeti i kako ih se zastrašuje u kantonima pod kontrolom tvrdolinijaša već se ispredaju anegdote", navedeno je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije