BiH

Dokumenti iz Klintonove Predsjedničke biblioteke: "FBiH treba da kupi oružje za borbu protiv Srba"

Dokumenti iz Klintonove Predsjedničke biblioteke: "FBiH treba da kupi oružje za borbu protiv Srba"
Dokumenti iz Klintonove Predsjedničke biblioteke: "FBiH treba da kupi oružje za borbu protiv Srba"

LITL ROK - Federacija BiH bi trebala obezbijediti da kupi oružje u vrijednosti između 100 i 300 miliona dolara da bi se efektivno mogla boriti protiv snaga bosanskih Srba, navedeno je u nedavno deklasifikovanoj analizi iz 18. aprila 1994, objavljenoj u sklopu Predsjedničke biblioteke Bila Klintona u Litl Roku.

Naime, kako je istaknuto, smatralo se da su srpske snage bolje opremljene, te da bi za efikasnu odbranu FBiH bilo potrebno obezbijediti oružje kojim bi se mogli oduprijeti napadima Srba.

Jedna od opcija je, kako je navedeno u dokumentu, da SAD obezbijede pozajmicu FBiH, ali je istaknuto da bi bilo teško očekivati da bi FBiH bila u stanju otplatiti tako visoki kredit. Osim toga, navedeno je da bi bilo teško očekivati da bi međunarodne finansijske institucije bile voljne da daju kredit za kupovinu oružja.

Kao mogući tip oružja koje bi bilo dostavljeno razmatrano je oružje iz skladišta zemalja bivšeg Varšavskog pakta, uz objašnjenje da je to tip oružja za koje federalnim trupama ne bi trebala dodatna obuka.

"Mnogo bivšeg sovjetskog oružja stoji na raspolaganju po razumnim cijenama. Ako bismo dozvolili FBiH da kupi oružje na otvorenom tržištu, smanjili bismo administrativne troškove za SAD. Međutim, SAD bi onda izgubile određeni nivo kontrole oko količine ofanzivnog oružja koje bi oni nabavili. Osim toga, kupovina oružja bi povećala opasnost od korupcije", navedeno je u dokumentu.

U analizi je istaknuto da bi jedna od opcija bilo nabavljanje oružja iz Irana i drugih muslimanskih zemalja koje se simpatišu sa federalnom stranom, poput Saudijske Arabije.

"Ako bismo dozvolili da oružje bude dostavljeno kroz ove etablirane mehanizme, to bi bila najmanje skupa opcija za SAD, ali bi istovremeno dovelo do jačeg uticaja muslimanskih zemalja u BiH, uključujući Iran i druge radikalne države", upozoreno je.

Pojašnjeno je da je prednost donatora iz Saudijske Arabije za nabavku oružja to što bi time bila zadržana kontrola nad operacijom od strane SAD.

Veliki izazov, po njima, predstavlja i transport oružja do trupa na terenu u FBiH.

Dostavljanje vazdušnim putem bi bilo skupo, ali i opasno, jer, kako je istaknuto, Srbi bi mogli gađati aerodrome, a bacanje oružja padobranom ne bi bilo dovoljno efektno.

Kopneni put bi bila najopasnija opcija jer bi dostavljači rizikovali da budu napadnuti na putu do konačne destinacije kroz ratnu zonu, dodatni problem bi, kako je navedeno, predstavljale loše i nesigurne ceste.

Morskim putem oružje bi moglo biti dostavljeno, ali samo do luka Ploče i Split, što bi, navedeno je, prouzrokovalo uska grla.

"Iako bi se najviše oružja moglo dostaviti putem mora, opet će na kraju biti potreban kopneni transport da bi se velike količine oružja dopremile do konačne destinacije", naglašeno je u dokumentu.

Ipak, zaključeno je da bi doturanje veće količine oružja u BiH dovelo do intenziviranja borbi, što bi, kako je upozoreno, pogoršalo humanitarnu situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije