BiH

Dom naroda BiH o učinku Savjeta ministara: Tijesna većina za rad Zvizdićevog kabineta

Dom naroda BiH o učinku Savjeta ministara: Tijesna većina za rad Zvizdićevog kabineta
Foto: Nedžad Uglješa | Dom naroda BiH o učinku Savjeta ministara: Tijesna većina za rad Zvizdićevog kabineta

SARAJEVO - Delegati u Domu naroda BiH sutra će raspravljati o izvještaju o radu Vijeća ministara za prošlu godinu, a kako stvari stoje, u ovom domu će proći tijesnom većinom.

Naime, Martin Raguž i Mario Karamatić iz Kluba delegata iz hrvatskog naroda biće suzdržani, kao što su bili i na današnjoj sjednici Komisije za vanjsku politiku, carine i saobraćaj i komunikacije, a koja je danas podržala pomenuti izvještaj. Podršku neće dati delegati iz SNSD-a i DNS-a iz srpskog kluba, a protiv će biti i delegati SBB-a i DF-a u bošnjačkom klubu. Za njega će najvjerovatnije glasati delegati iz SDA, HDZ-a i SDS-a.

Ovaj izvještaj već nije dobio podršku Predstavničkog doma.

Karamatić kaže da ima ministara koji su odlično radili svoj posao i onih za koje je sramota da su tu.

"Ne mogu glasati ni za, ni protiv. Zbog toga ću biti suzdržan i ovaj izvještaj o radu proći će kroz 'iglene uši'", rekao je on.

Safet Softić (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, kaže da u vezi sa izvještajem ima dosta politikantstva, prije svega u Predstavničkom domu.

"Mislim da će ovaj saziv Vijeća ministara u Domu naroda imati podršku", rekao je Softić.

Ognjen Tadić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, rekao je da je Savez za promjene i u Predstavničkom domu podržao izvještaj te da će ga podržati i u ovom domu.

"Nadam se da Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara, razumije da je prošla godina bila bolja nego ova i da će onog trenutka kada budemo raspravljali o radu u 2017. naći ozbiljna obrazloženja za cjelokupnu političku situaciju. S tim da je teret Savjeta ministara možda bio najmanje na Zvizdiću, a najviše na predstavnicima političkih stranaka koji nisu uviđali greške svojih ministara. Ali, to ne isključuje odgovornost predsjedavajućeg da na te greške ukaže pravovremeno", kazao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije