BiH

Dom naroda: Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA nije konstituisana u skladu sa Zakonom

Dom naroda: Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA nije konstituisana u skladu sa Zakonom
Foto: Ilustracija | Dom naroda: Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA nije konstituisana u skladu sa Zakonom

SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas zaključak Dragutina Rodića (DNS) delegata iz reda srpskog naroda, da Dom naroda konstatuje da Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA nije konstituisana u skladu sa Zakonom o OBA, a da se članovi komisije kandiduju u skladu sa proporcionalnom zastupljenošću stranaka u Predstavničkom domu.

Ovaj Rodićev zaključak biće dostavljen Predstavničkom domu na upoznavanje.

Nikola Špirić (SNSD), predsjedavajući Komisije, bio je poslanik opozicionog SNSD-a, a nakon što je smijenjen sa te funkcije ostavku na rad u Komisiji podnio je i njegov stranački kolega Sredoje Nović.

Predstavnički dom je nakon toga u Komisiju izabrao Borislava Bojića iz SDS-a. 

Zakon jasno propisuje da na čelu Komisije mora biti neko iz jedne od opozicionih stranaka. Upravo je Nović u okviru diskusije o ovoj tački dnevnog reda rekao da je u jednom domu, aludirajući na Predstavnički dom, iz Komisije izbačen predstavnik najjače opozicione stranke, te da je time prekršen zakon. 

Bariša Čolak (HDZBiH) je rekao na sjednici Doma naroda da je „očigledno da je ovdje došlo do određenih problema koji nisu vezani za naš dom nego za Predstavnički dom“.

„Tamo je došlo do taga da nisu ispoštovane odredbe zakona koje govore o proporcionalnoj zastupljenosti, odnosno zastupljenosti stranaka po svojoj snazi u ovoj komisiji”, istakao je Čolak i dodao da je na Predstavničkom domu  da „napravi što zakon traži da treba napraviti“.

Odgovarajući na pitanja novinara, Sredoje Nović je rekao da je Predstavnički dom izvršio pravno nasilje nad Komisijom za nadzor nad radom OBA.

„To je klasično pravno nasilje. Potpuno je jasno da član 18. stav četiri  Zakona o OBA govori da moraju  u Komisiji biti zastupljene proporcionalno sve političke partije, a da na čelu Komisije mora  da bude neko iz opozicione stranke“, pojasnio je Nović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije