BiH

Dom naroda usvojio Zakon o krivičnom postupku

Dom naroda usvojio Zakon o krivičnom postupku
Foto: N.N. | Dom narod usvojio Zakon o krivičnom postupku

SARAJEVO - Delegati Doma naroda na današnjoj sjednici usvojili su Zakon o krivičnom postupku.

Delegati su jednoglasno usvojili Zakon što znači da je usvojen prijedlog Halida Genjca, bošnjačkog delegata, u koji je uvršteno šest amandmana srpskog i hrvatskog naroda.

Dom naroda takođe je jednoglasno donio zaključak da se ovaj prijedlog uputi u hitnu proceduru u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećamo, usvajanje ovog Zakona bilo je potrebno radi sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH.

Delegati su se u drugom čitanju izjašnjavali o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač bošnjački delegat Halid Genjac, a u koji su ugrađeni amandmani koje su odvojeno predložili klubovi hrvatskih i srpskih delegata u Domu naroda.

Ovim amandmanima, koje su jednoglasno podržali članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda, sprovodi se odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa preciziranjem rokova i norme za primjenu specijalnih istražnih radnji.

Kada je riječ o imunitetu svjedoka, jednim od amandmana on se ograničava i ne može se dati za ona krivična djela za koja je propisana kazna zatvora od 10 godina i više, odnosno za najteža krivična djela.

Postizanje dogovora o amandmanima trebalo bi da odblokira višemjesečni zastoj u Domu naroda u vezi sa usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH.

Usvajanjem u Domu naroda usaglašenog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku ne bi bila okončana procedura njegovog donošenja, jer je potrebno da ga usvoji i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Rok Ustavnog suda za sprovođenje odluke u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku istekao je još u decembru prošle godine, kao i dodatnih šest mjeseci koliko je Ustavni sud dao parlamentu BiH za usklađivanje zakona sa ovom odlukom.

Na izmjenama ovog zakona insistira i međunarodna zajednica, koja traži da on bude usklađen sa evropskim standardima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije