BiH

Doris Pak predlaže suspenziju BiH iz Savjeta Evrope

Doris Pak predlaže suspenziju BiH iz Savjeta Evrope
Doris Pak predlaže suspenziju BiH iz Savjeta Evrope

STRAZBUR - Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak predložila je Evropskom parlamentu da pozove Savjet Evrope na suspenziju članstva BiH u toj organizaciji.

U amandmanu na rezoluciji o BiH, o kojoj će se poslanici EP izjasniti sutra, Pakova je predložila i da se suspenduje Prelazni trgovinski ugovor i obustave pretpristupni /IPA/ fondovi za BiH, objavljeno je na sajtu EP.

Pakova, koja je autor rezolucije, podnijela je takav amandman zbog izostanka napretka u primjeni presude u slučaju "Sejdić-Finci" i opšteg izostanka napretka u procesu integracije BiH u EU.

U Rezoluciji o napretku BiH navodi se izostanak napretka u ispunjavanju uslova za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uslova potrebnih za predaju kredibilne aplikacije za članstvo i dobijanje statusa kandidata.

Da bi BiH napredovala na putu evropskih integracija, neophodno je da primijeni odluku Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-finci", da bi predstavnicima nacionalnih manjina bilo omogućeno da se kandiduju na izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda parlamenta BiH.

Lagumdžija: Pak pokazuje nepoznavanje suštine u BiH

 Doris Pak ima pravo na svoje mišljenje, ali to je očigledno samo njeno mišljenje i daleko je od toga da postane stav VIjeća Evrope, Evropskog Parlamenta ili bilo kojeg njegovog relevantnog tijela, izjavio je za Agenciju Fena ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, komentirajući najavu  članice Evropskog parlamenta Doris Pak da će zatražiti suspenziju članstva BiH u Vijeću Evrope.

- Ako BiH treba surovo kazniti zbog kašnjenja u reformama, šta je onda s drugim članicama Vijeća Evrope koje takođe ne provode presude Evropskoga suda za ljudska prava?

Ima tu izuzetno politički i ekonomski moćnijih zemalja od BiH, koje se gospođa Pak ne usudi niti spomenuti, a kamoli pozvati da ih se surovo kazni. Ne želim ovim kazati kako je dobro da se ne poštuju evropske norme i presude Suda za ljudska prava, nego kako nisu dobri dvostruki standardi koje zagovara gospođa Pak - pojasnio je.

Lagumdžija je dodao da mu je žao što gospođa Pak vjeruje kako će se stanje u BiH radikalno promijeniti tako što će EU i Vijeće Evrope surovo kazniti BiH.

- Takvim nastupom pokazuje temeljno nepoznavanje suštine i geneze krize u BiH, što je ignorancija koju sebi jedan evropski parlamentarac s tolikim stažom ne može priuštiti. Drago mi je, ipak, da vidim da u Evropskom Parlamentu i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope većina zastupnika ne dijeli mišljenje gospođe Pack - naglasio je Lagumdžija.

BiH mora učiniti sve, dodao je, da provede presude ECHR-a.

- To je naša politička i građanska obaveza, ali ovo što zagovara gospođa Pack definitivno nije način na koji se to treba uraditi - zaključio je Lagumdžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije