BiH

Dostavljena inicijativa za razrješenje zamjenika Pravobranioca RS Borislava Jeličića

Dostavljena inicijativa za razrješenje zamjenika Pravobranioca RS Borislava Jeličića
Foto: Ilustracija | Dostavljena inicijativa za razrješenje zamjenika Pravobranioca RS Borislava Jeličića

BANJALUKA – Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica dostavio je danas ministru pravde RS Antonu Kasipoviću inicijativu za razrješenje zamjenika pravobranioca RS u sjedištu u Banjaluci Borislava Jeličića protiv kojeg je tužilaštvo početkom mjeseca podiglo optužnicu.

Kako saznaje poslovni portal "Capital.ba", Govedarica je inicijativu za smjenu Jeličića podnio nakon što on u zakonskom roku od mjesec dana nije podnio zahtjev za preuzimanje dužnosti.

Jeličić je 12. septembra položio zakletvu pred predsjednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem i imao je mjesec dana da preuzme funkciju.

Nakon što je položio zakletvu protiv Jeličića je podignuta optužnica koja ga tereti za zloupotrebu položaja, što je vjerovatno i uticalo na njegovu odluku da ne stupi na dužnost.

Govedarica je pomenuti portal potvrdio da je ministru pravde dostavio inicijativu za razrješenje Jeličića.

"Danas sam uputio inicijativu za razrješenje zamjenika pravobranioca Borislava Jeličića na njegov zahtjev. Jeličić je naveo da iz ličnih razloga nije u mogućnosti da stupi na dužnost u zakonskom roku", rekao je Govedarica.

Kasipović: Uputiću inicijativu u NS RS

Ministar pravde RS Antnon Kasipović kaže da je Zakonom o Pravobranilaštvu RS precizirano da se postupak za razrješenje pravobranioca i zamjenika pokreće ako ne stupe na dužnost u roku od 30 dana od dana izbora, a da mogu biti i udaljeni sa dužnosti dok se protiv njih vodi istraga u krivičnom postupku.

"Očekujem inicijativu pravobranioca za razrješene i na osnovu te inicijative ja ću preduzeti ono što je moja nadležnost i uputiti tu inicijativu sa prijedlogom Narodnoj skupštini RS", kazao je Kasipović prije nekoliko dana za "Capital.ba" i dodao da bi se ova inicijativa mogla naći na idućoj sjednici NS RS koja je zakazana za 17. oktobar.

On je istakao da je u više navrata razgovarao sa pravobraniocem RS, prije svega, vezi sa daljim poslovima u vezi sa izradom novog zakona o pravobranilaštvu RS.

"Naravno, još jednom smo prošli i kroz odredbe zakona, prije svega zbog novonastale situacije u vezi sa podizanjem optužnice protiv zamjenika pravobranioca", rekao je Kasipović.

Naglasio je da bez obzira na to što Jeličić nije preuzeo funkciju, sjedište zamjenika pravobranioca u Banjaluci radi normalno.

"Ono nesmetano funkcioniše. Mjere za to ranije je preduzela mjere v.d. pravobranioca Ljiljana Grbić, a i novoizabrani pravobranilac Milimir Govedarica je preduzeo sve mjere da to sjedište nesmetano funkcioniše. Kada je riječ o eventualnom novom konkursu, mislim da je bolje donijeti novi zakon i u skladu sa tim zakonom raspisati konkurs", kazao je Kasipović.

Republičko javno tužilaštvo podiglo je 2. oktobra optužnicu protiv bivšeg zamjenika pravobranioca RS u Banjaluci Mirka Stojčinovića i novoizabranog zamjenika Borislava Jeličića koja ih tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u predmetu "Poljoprivredna škola".

Stojčinović je optužen da se zajedno sa pomoćnikom Jeličićem u predmetu "Poljoprivredna škola" odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje, ne obavještavajući o tome grad Banjaluku, što znači da za takav potez nije imao saglasnost gradskih vlasti.

Jeličić je uhapšen 26. jula, tokom davanja iskaza nakon što je MUP iz Pravobranilaštva izuzeo predmet "Poljoprivredna škola", ali je ubrzo i pušten.

Gradska uprava Banjaluka je prije nekoliko godina pokrenula spor zbog prometovanja zemljišta koje je bilo u vlasništvu grada, a za koje je Poljoprivredna škola imala pravo korišćenja. Zemljište je prodato kompaniji "Bingo", koju je grad tužio, kao i Poljoprivrednu školu.

"Bingo" je uzvratio kontratužbom i zahtijevao od grada odštetu od 20 miliona KM, a kako ga terete, Stojčinović je, bez znanja grada, prihvatio odluku o poravnanju. Jeličić je u to vrijeme radio na ovom predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije