BiH

Dragan Čović: Iduće godine kandidatski status

Dragan Čović: Iduće godine kandidatski status
Dragan Čović: Iduće godine kandidatski status
Maja Rener- Smajović, Foto: N.Uglješa

SARAJEVO-Predaja aplikacije za članstvo u EU, koja je više nego kredibilna, bila je iznenađenje skepticima, a još veće iznenađenje će biti iduće godine kada dobijemo kandidatski status, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, tokom susreta sa novinarima.

„Naš put kada su u pitanju euroatlanstske integracije je nezaustavljiv. Koliko ćemo biti odgovorni toliko ćemo ubrzanije ići“, dodao je danas Čović ponovivši da je predaja aplikacije početak, a ozbiljan posao tek dolazi.

"Očekujemo poziv i aktiviranje akcionog plana za NATO članstvo"

Kada je u pitanju NATO put i pitanje smanjenja broja vojnika istakao je da do kraja ovog mjeseca Ministarstvo odbrane BiH treba da preda dokument „pregled odbrane“ koji neće biti dugo zadržan u Predsjedništvu, te da je njegova suština strategija kojom idemo ka NATO-u.

„To će biti moguća ulaznica da iz Varšave dobijemo poziv i aktiviranje akcionog plana za NATO članstvo“, kazao je Čović.

Smatra da neće doći do smanjenja broja vojnika, a da eksperte treba pitati treba li voni rok biti kraći ili duži.

Kazao je i da će uskoro biti urađena strategija vanjske politike, te da je saradnja sa DKP mrežom vani katastrofalna, a za to je kriv sistem.

Uskoro sastanak sa Dodikom

Izborni zakon naveo je kao ključno unutrašnje pitanje o čemu uskoro treba da razgovara i sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, a iduće sedmice očekuje razgovor sva tri člana Predsjedništva sa nosiocima izvršne vlasti.

„Kada je riječ o realizaciji presude u slučaju Sejdić-Finci i pitanje Grada Mostara, tu smo manje-više raščistili odnose“, rekao je Čović i naglasio da će za sedam-osam dana imati raspravu i izaći sa dokumentom.

O mehanizmu koordinacije

Osvrnuo se na probleme koji su se pojavili zbog usvajanja ovog dokumenta u Vijeću ministara BiH prošli mjesec, te istakao da je trebalo samo malo više strpljenja, kao i da ima osjećaj da je nekome bio cilj zategnuta klima.

„Primjedbe koje je dostavila premijerka RS Željka Cvijanović su takve da nema razloga da nisu trebale biti prihvaćene. Zato sam siguran da ćemo imati pravi prečišćeni tekst za mjesec-dva. One nisu nove“, kaže Čović.

Pojasnio je da je mehanizam koordinacije usvojen na Vijeću ministara 30. jula prošle godine uz zaključak da za 60 dana bude prilagođen Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a da je ideja bila da na sjednici 26. januara ove godine, koja tvrdi nije bila tajna, imaju izmjene i dopune usaglašenog mehanizma koordinacije i da one budu usvojene.

„Dio dogovora smo ispoštovali, drugi dio nismo. 26. januara smo imali novi dokument, prečišćeni“, dodao je Čović.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije