BiH

Dragan Vikić uskoro pred sudijom Suda BiH

Dragan Vikić uskoro pred sudijom Suda BiH
Dragan Vikić uskoro pred sudijom Suda BiH

SARAJEVO - Dragan Vikić, komandant specijalne jedinice MUP RBiH kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za ratne zločine 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu, uskoro će se naći pred sudijom za prethodno saslušanje Suda BiH, a nakon što je ovaj sud potvrdio optužnicu koja je protiv njega nedavno podignuta.

Prema nezvaničnim informacijama, optužnica protiv Vikića je potvrđena još prošlog petka. Međutim, u Sudu BiH nam ovu informaciju nisu mogli potvrditi kazavši da očekuju da im se dostavi pisana odluka. 

Prema zakonskim propisima, nakon potvrđivanja optužnice, optuženi bi se u roku od trideset dana trebali naći pred sudijom za prethodno saslušanje ovoga suda, a kako bi se izjasnili o krivici u odnosu na krivična djela koja im se stavljaju na teret. 

Osim Vikića, pred sudijom Suda BiH će se naći i Jusuf Pušina, bivši ministar MUP-a RBiH, ali i dvojica pripadnika jedinice Juke Prazine, Nermin Uzunovič zvani Šok i Mladen Čovčić zvani Rogatica. Oni se terete da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika. Tužilaštvo BiH Vikića i Pušinu optužnicom tereti za zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti.

(Faktor.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije