BiH

Dragojlović: Moguće da srpski logoraši bojkotuju suđenje

Dragojlović: Moguće da srpski logoraši bojkotuju suđenje
Dragojlović: Moguće da srpski logoraši bojkotuju suđenje

BANJALUKA - Udruženje srpskih logoraša iz Modriče ne isključuje mogućnost da će bojkotovati suđenje pred Sudom BiH bivšim pripadnicima HVO-a, optuženim za silovanje i zlostavljanje Srpkinja u Odžaku 1992. godine, izjavio je predsjednik ovog udruženja Vlado Dragojlović.

 "Tražimo da budu otvorene za javnost sjednica na kojima iskaze daju svjedoci optužnice koji žele javno da svjedoče, u protivnom bojkotovaćemo suđenje", rekao je Dragojlović Srni.

Dragojlović je rekao da je potpuno neprihvatljiva odluka sudskog vijeća da iznošenje iskaza svjedoka optužnice u predmetu "Vatreni konji" iz Odžaka bude zatvoreno za javnost do kraja suđenja, jer se na taj način štite zločinci.

"Udruženje podržava svaku žrtvu koja želi da ima zaštićeni identitet na suđenju, ali postoje žrtve koje traže da javno svjedoče o svojoj sudbini i preživljenim strahotama u Odžaku", rekao je Dragojlović, napominjući da žrtve, kojima je zaštićen identitet, mogu ugroziti samo oni koji znaju informacije o njima. 

Suđenje četvorici bivših pripadnika HVO-a, optuženim za silovanje i zlostavljanje Srpkinja u Odžaku 1992. godine, u toku je pred Sudom BiH. Prva žena svjedok na Sudu BiH iskaz je dala 28. oktobra.

Marijan Brnjić, Martin Barukčić, te Pavo i Ilija Glavaš, bivši pripadnici 102. brigade HVO-a u Odžaku, optuženi su po pet tačaka optužnice da su u ljeto 1992. godine sa različitih lokacija dovodili žrtve u kuće i druge objekte na području Odžaka gdje su ih silovali, tukli, zlostavljali, prijetili i ponižavali.

Jedinica "Vatreni konji" 1992. godine djelovala je u sastavu 102. Odžačke brigade HVO-a.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije