BiH

Dragojlović: Procesuirati sve zločince

Dragojlović: Procesuirati sve zločince
Dragojlović: Procesuirati sve zločince

MODRIČA - Logoraši iz Posavine zadovoljni su hapšenjem četvorice osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima u Odžaku 1992. godine i očekuju procesuiranje svih počinilaca ratnog zločina nad više od 2.000 civila iz Odžaka, Modriče i Broda, izjavio je Srni predsjednik Regionalnog odbora Saveza logoraša Republike Srpske za Posavinu Vlado Dragojlović.

  On je rekao da će bivši logoraši pred pravosudnim organima BiH dokazati zločine počinjene nad civilima srpske i drugih nacionalisti tokom 1992. godine u Odžaku, koje se izvršili Marijan Brnjić, Pavo i Ilija Glavaš i Martin Barukčić, pripadnici 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Odžak, koji su uhapšeni prošlog vikenda u Odžaku u Federaciji BiH.

Dragojlović, koji je i predsjednik modričkog Udruženja logoraša, podsjetio je da je početkom maja 1992. godine HVO formiralo logore u osnovnoj školi i preduzeću "Strolit" u Odžaku u koje su zatočili 1.294 srpska civila, među kojima 104 djece.

Srbi iz Odžaka od 8. maja 1992. godine do 15. juna 1993. godine, kada je oslobođen posljednji zarobljenik, bili su zatvarani i mučeni u 16 logora i to 11 u BiH i pet u Hrvatskoj, rekao je Dragojlović i istakao da su od torture, kojoj su bili izloženi, umrla 42 logoraša, te da su 62 žene silovane od kojih je najmlađa imala 10, a najstarija 60 godina.

Do posljednjih hapšenja pred sudovima u BiH za ovaj zločin je 1997. godine pravosnažno na 18 godina zatvora osuđen čuvar u logoru Ferid Halilović, prošle godine je na pet godina zatvora osuđena Albina Terzić zvana Nina, a u toku je suđenje i Josipu Toliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije