BiH

Dronjak: Dosta nam je uzaludnog sastančenja

Dronjak: Dosta nam je uzaludnog sastančenja
Dronjak: Dosta nam je uzaludnog sastančenja

BANJALUKA - Sastanci u vezi s korupcijom i nepotizmom na javnim univerzitetima u RS postali su besmisleni jer ne daju nikakve rezultate i vrijeme je da studenti preduzmu druge "demokratske metode" borbe za svoja prava.

Ovo je juče poručio Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata RS, nakon sastanka s Antonom Kasipovićem, ministrom prosvjete i kulture RS, i predstavnicima univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu posvećen korupciji i nepotizmu na ovim visokoškolskim ustanovama. Dronjak je bio izrevoltiran činjenicom da se ispred Banjalučkog univerziteta pojavio profesor Pravnog fakulteta Nikola Mojović, koji nije imao podatke o ovim temama.

Kasipović je potvrdio da mu Univerzitet u Banjaluci još nije dostavio rezultate anketa sprovedenih među studentima, kao ni podatke o rodbinskim vezama zaposlenih, kojim bi se nedvosmisleno utvrdilo da li na ovoj visokoškolskoj ustanovi ima nepotizma.

Želimo napredak oba javna univerziteta i ne želimo da nas u tome bilo ko sputava, kazao Dronjak

"Žao mi je što danas nismo imali sve što je bilo neophodno za kompletnu analizu stanja na univerzitetima, ali vjerujem da ću podatke imati poslije praznika, kada ističe rok koji smo odredili", naglasio je Kasipović.

Dronjak, vidno razočaran jučerašnjim sastankom, kazao je da sumnja da će ikada biti objelodanjeni spiskovi s imenima i rodbinskim vezama radnika Banjalučkog univerziteta.

"Rukovodstvo Unije studenata RS i studentskih organizacija dobro će razmisliti koje mjere će preduzimati u narednom periodu. Mi smo građani lojalni institucijama, ne planiramo ići nešto lupati i baviti se divljačkim metodama, ali sve demokratske metode biće iscrpljene. Studenti su jedinstveni i žele napredak oba javna univerziteta i ne želimo da nas u tome bilo ko sputava", kazao je Dronjak.

Istovremeno, Dejan Bokunić, predsjednik Komiteta za osiguranje kvaliteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, prezentujući rezultate istraživanja sprovedenog na ovoj ustanovi, istakao je da se mali broj studenata odaziva anketiranju. Uprkos činjenici da se ankete rade elektronskim putem i da svaki student ima svoju šifru, mnogi se plaše.

Ankete u Istočnom Sarajevu sprovode se već četiri godine, a Senat će uskoro usvojiti plan preventivnih i korektivnih mjera.

Vjerujem da ću podatke o korupciji i nepotizmu imati poslije praznika, kazao Kasipović

 

"Ako profesor dobije ocjenu manju od 2,5, dekan tog fakulteta pozivaće ga na informativni razgovor, a ako slabu ocjenu dobije tri puta zaredom biće predmet rada Etičkog komiteta. To neće ići tako lako jer nismo navikli na ovakve mjere, ali mislim da je to ispravan put", istakao je Bokunić.

Sa druge strane, Dronjak ističe da na Banjalučkom univerzitetu anketiranja nije bilo već dvije godine, ilustrujući to podatkom da je "posljednja anketa koju je ispunio u kampusu bila za oriflejm kozmetiku".

Kasipović je insistirati da Univerzitet u Banjaluci preuzme dobra iskustva kolega iz Istočnog Sarajeva, te da treba da uradi sve da se što veći broj studenata odazove anketiranju kako bi njihova ocjena o radu Univerziteta bila meritornija.

Inače, Stanko Stanić, rektor Banjalučkog univerziteta, za danas je najavio konferenciju za novinare, a kao tema je najavljena Informacija o korupciji na Univerzitetu u Banjaluci".

 

Slučaj Branke Špirić

Komentarišući slučaj Branke Špirić, profesorice italijanskog jezika i studenta generacije s prosjekom 9,94, a koju su pet puta odbili na konkursima za asistenta, Anton Kasipović je kazao da informacije očekuje naredne sedmice.

"To je unutrašnje pitanje autonomije Univerziteta i iz ove ustanove moraju stići odgovori", kazao je Kasipović.

Istovremeno, Dronjak je upitao kako mlad čovjek može da vidi perspektivu ako vidi šta se desilo s Brankom i ako svi o ovom i sličnim slučajevima ćute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije