BiH

Državljanstva BiH odreklo se više od 50 hiljada građana

Državljanstva BiH odreklo se više od 50 hiljada građana
Foto: N.N. | Državljanstva BiH odreklo se više od 50 hiljada građana

SARAJEVO - U posljednjih 20-ak godina iz registra državljana Bosne i Hercegovine brisano je više od 50.000 ljudi. Odricanjem državljanstva, budžet države prihodovao je oko 40 miliona maraka.

Trend odricanja BH državljanstva izražen je u posljednjih pet godina (2012. – 2017. godina) kada se prema podacima 21.870 građana odreklo BH državljanstva.

I u ovoj, 2018. godini u državnom budžetu planirani su prihodi između 2,2 i 2,4 miliona po ovom osnovu.
"Jedina stavka koje nema nigdje u susjednim zemljama ni u Evropi u prihodovnoj strani budžeta jeste prihod od odricanja državljanstva od
2,2 miliona. To je stavka izračunata na osnovu podatka da je predviđeno oko 3.000 ljudi odustane od državljanstva", kaže zastupnik u
Predstavničkom Domu Parlmentarne Skupštine BIH Mirsad Isaković.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine u 2017. godini u Sloveniji je sklopljeno 9.923 ugovora o radu, a u januaru 2018. godine 1009.

U prošloj godini sklopljena je 851 ugovor o radu u Njemačkoj, dok je zaključno sa 6. aprilom ove godine 157 BH građana otišlo na rad u Njemačku.

Kada se ove brojke saberu dođemo do podatka da je samo u Sloveniju i Njemačku od januara prošle godine pa do danas blizu 12.000 radnika napustilo našu državu i otišlo na rad u ove dvije države.

Vrijeme će pokazati koliko će njih odustati od BH državljanstva i koliko će državni budžet prihodovati sredstava po ovom osnovu. Za ovako malu državu već sada možemo kazati da smo ostali bez previše građana, piše Zenicainfo

(radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije