BiH

Dukić: Krst na Zlatištu uprkos pritiscima

   Dukić: Krst na Zlatištu uprkos pritiscima
Dukić: Krst na Zlatištu uprkos pritiscima

BANJALUKA - Savez logoraša Republike Srpske neće odustati od podizanja spomen-krsta u septembru na Zlatištu kod Sarajeva, uprkos pritiscima kojima je posljednjih dana izložen od OHR-a, Evropske komisije i bivšeg turskog premijera Redžepa Erdogana da odustane od te namjere, izjavio je Srni predsjednik Saveza Branislav Dukić.

"OHR, Evropska komisija i Turska u posljednja dva dana na mene, kao predsjednika Saveza logoraša Republike Srpske, vrše pritisak da odustanemo od podizanja spomen-krsta na Zlatištu", tvrdi Dukić.

Dukić kaže da je odbio da se sastane sa predstavnicima OHR-a i Evropske komisije u vezi sa podizanjem spomen-krsta u Sarajevu.

"Ko je Erdoan da zabrani Srbima da izgrade spomen-krst na svojoj zemlji, kako bi mogli da se poklone sjenima srpskih žrtava u proteklom otadžbinskom ratu?", pita Dukić. 

Na Zlatištu iznad Sarajeva biće podignut spomen-krst kao znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba, odlučeno je nedavno u Trebinju na sjednici Predsjedništva Saveza logoraša Republike Srpske.

Predsjednik Saveza Branislav Dukić rekao je tada da niko nema pravo da zabrani da 6.600 imena bude upisano da su ti ljudi stradali u Sarajevu, kao što niko nema pravo da poriče da je u tom gradu bilo 126 logora, gdje 5.000 stradalnika nikada nije dočekalo slobodu.

OHR je ranije saopštio da sve institucije u BiH, uključujući institucije političkog, vjerskog i građanskog društva, treba da rade na pomirenju.

"Razočaravajuće je to da udruženjima poginulih i nestalih lica nedostaje razumijevanja za međusobna stradanja", rekao je ranije portparol OHR-a Eldar Subašić.

Bivši premijer Turske Redžep Erdoan izjavio je nedavno za turski lokalni radio da "neće dozvoliti izgradnju spomen-krsta na Zlatištu kod Sarajeva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije