BiH

Dukić: Pravosuđe BiH kasni dvije decenije u procesuiranju Dudakovića i Abdića

Dukić: Pravosuđe BiH kasni dvije decenije u procesuiranju Dudakovića i Abdića
Foto: N.N. | Dukić: Pravosuđe BiH kasni dvije decenije u procesuiranju Dudakovića i Abdića

BANJALUKA - Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je da pravosuđe u BiH, 22 godine od završetka rata, kasni sa procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima za koje su najodgovorniji nekadašnji komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković, komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Hamdija Abdić i ostali.

Dukić je upitao kako je moguće da Tužilaštvo BiH godinama svjesno prećutkuje odgovornost Dudakovića i Hamdije Abdića za brojne zločine nad zarobljenim srpskim vojnicima i civilima u 13 zapadnokrajiških opština, te Srbima izbjeglim iz Kninske krajine 1995. godine.

On je podsjetio da je iz 13 zapadnokrajiških opština protjerano više od 120.000 Srba, dok je na području Mrkonjić Grada počinjen urbicid i genocid nad srpskim narodom 1995. godine.

"Tužilaštvo BiH nije ništa radilo dvije decenije na procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima. To najbolje potvrđuje činjenica da je Hamdija Abdić uhapšen tek nakon haške presude u slučaju `Prlić i ostali` za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića", rekao je Dukić Srni.

U Bihaću je jutros uhapšen Hamdija Abdić, zvani Tigar, zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo Šantića 8. marta 1995. godine. Abdić je uhapšen prema nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije