BiH

Duraković: Ako izgubimo Srebrenicu više neće biti političke snage koju imamo

Duraković: Ako izgubimo Srebrenicu više neće biti političke snage koju imamo
Duraković: Ako izgubimo Srebrenicu više neće biti političke snage koju imamo

SARAJEVO - Lideri stranaka SDA, SBB, SDP, DF i Stranke za BiH Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić, Željko Komšić i Amer Jerlagić danas su na sastanku u Sarajevu dali podršku nezavisnom kandidatu za načelnika Općine Srebrenice Ćamilu Durakoviću, na predstojećim lokalnim izborima.

Duraković je rekao da je na sastanku koji je sazvan na njegovu inicijativu razgovarnao o situaciji pred lokalne izbore u Srebrenici.

„Želio sam da se sastanem sa liderima stranaka i upoznao sam ih sa situacijom na terenu. Ovi izbori mogu biti nepovoljni za nas i želim da se dodatno uključimo i da iznesemo ove izbore jer ja to sam ne mogu“, rekao je Duraković naglasivši kako je dobio podršku od svih lidera.

Dodao je da postoji strah jer Bošnjaci povratnici i Hrvati žive u entitetu koji neke stvari radi samoinicijativno i diskriminira sve druge.

„Postoji veći strah od naredne nedjelje kakve bi posljedice uslijedile ako bi one politike koje provode referendume konačno politički preuzele Srebrenicu i na taj način da zaokružile priču o Srebrenici“, kaže Duraković.

Ističe da referendum nije proveden legalno u opštini Srebrenica jer on nije imenovao tu komisiju.

„Referendum su provodili vaninstitucionalno po nekim barakama. Ako izgubimo Srebrenicu, očito je da nećemo imati više te političke snage koju sad imamo“, poručio je Duraković.

Na pitanje novinara koliki utjecaj imaju glasovi iz Srbije, Duraković je kazao da je taj utjecaj preko 50 posto, te dodaje da od ukupno 7.700 srpskih birača, oko 4.000 je iz Srbije.

„Na terenu imamo oko 3.000 Bošnjaka i 3.300 Srba, ali imamo 7.700 Srba i 6.050 Bošnjaka koji glasaju sa odsustvom i poštom tako da oko 4.000 glasa iz Srbije“, kazao je Duraković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije