BiH

Duraković: Islamska zajednica mora spriječiti regrutovanje vehabija

Duraković: Islamska zajednica mora spriječiti regrutovanje vehabija
Duraković: Islamska zajednica mora spriječiti regrutovanje vehabija

SARAJEVO - Profesor na Fakultetu islamskih nauka Esad Duraković ocijenio je da Islamska zajednica u BiH treba da djeluje na osvješćivanju tradicionalnih bh. muslimana da ne iskazuju naklonjenost vehabijskoj zajednici i da ne dopuste da se regrutuju nove vehabije.

Komentarišući teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, Duraković je rekao da je percepcija tog događaja vrlo složena i da taj zločinački akt ima mnogo aspekata, te ocijenio da se ovakve akcije mogu posmatrati kao "nagovještaji" i "generalne probe".

Podsjetivši da je ranije, prije više godina upozoravao na opasnost vehabizma, Duraković je gostujući na TV1 izrazio uvjerenje da je instaliranje vehabizma među muslimane u BiH međunarodni projekat.

On je upozorio da je vehabizam usmjeren protiv interesa Bošnjaka, a time i protiv BiH.

"Bivši poglavar Islamske zajednice /Mustafa Cerić/ je tetošio te ljude i nazivao ih novim muslimanima, što je afirmativno. Ili, sjetimo se terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu, kada je on rekao da tu nema posla za Islamsku zajednicu u BiH i da Islamska zajednica neće intervenisati", dodao je Duraković.

Prema njegovim riječima, ako neko izvrši teroristički akt u tako složenoj političkoj situaciji, u ime islama, a onda vrhovni poglavar Islamske zajednice kaže da s tim nema ništa, to je totalno pogrešan pristup, odnosno amnestiranje ideologije tih ljudi, njihovih namjera, politike i ambicija s najviše instance u BiH.

Napominjući da je vehabizam vrlo jak na Kosovu, te da ga ima i u Makedoniji i Crnoj Gori, Duraković je upozorio da je posebno opasan za situaciju u BiH, jer je "pozicija muslimana ovdje vrlo delikatna".

"Vehabije svojim akcijama idu na ruku onima koji žele muslimane predstaviti kao nepopravljive ekstremiste, kao jedan potpuno dezorijentišući faktor koji destabilizuje situaciju", dodao je on.

Duraković smatra i da službe bezbjednosti ne reaguju adekvatno i da je neshvatljivo da može postojati neka enklava, selo, u koje ne mogu ući policijski organi kada hoće.

"To znači da bezbjednosne službe, prećutno, to tolerišu i ne čine ono što bi morale", istakao je Duraković i upozorio da, ukoliko se ne riješi problem vehabizma, BiH prijeti međubošnjački sukob, ali dolazi u pitanje i opstanak BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije