BiH

Dvostruki aršini Savjeta Evrope

Dvostruki aršini Savjeta Evrope
Dvostruki aršini Savjeta Evrope

STRAZBUR, BEČ, SARAJEVO - Azerbejdžansko predsjedavanje Vijećem Evrope (VE) na najdrastičniji način potvrdiće postojanje politike dvostrukih standarda u evropskim institucijama i različit tretman prema bogatima u odnosu na siromašne države, među kojima je i BiH.

Ovo je, u najkraćem, zajednički stav predstavnika uglednih organizacija za zaštitu ljudskih prava i dobrih poznavalaca političkih prilika u institucijama EU o nadolazećem događaju. Naime, Republika Azerbejdžan, država iznimno bogata zalihama nafte i plina, ali i zemlja u kojoj se masovno krše ljudska prava, 14. maja preuzima kormilo VE, što, kako se ovaj događaj bliži, izaziva sve burnije reakcije evropskih organizacija za zaštitu demokracije i ljudskih prava.

Smatra se da je, pogotovo u ovom slučaju, u prvi plan isplivala nepricipijelna politika VE prema BiH, kojoj se prijeti izbacivanjem iz članstva zbog neprovođenja odluke "Sejdić i Finci", dok se istovremeno Azerbejdžan, uprkos zabrinjavajućem valu hapšenja opozicionih lidera i nevladinih aktivista, "nagrađuje" preuzimanjem predsjedavanja. Da bi apsurd bio potpun, Vijeće Evrope upravo je i nastalo kako bi se bavilo promoviranjem i zaštitom demokracije i ljudskih prava!

Najdalje je u kritikama otišla Evropska inicijativa za stabilnost (ESI), ugledna nevladina organizacija iz Beča, koja već izvjesno vrijeme upozorava na politiku dvostrukih aršina u evropskim institucijama. S tim u vezi ESI je u međuvremenu poslao otvoreno pismo na adresu 125 bivših i sadašnjih članova Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), koji su u januaru 2013. godine odbili rezoluciju o političkim zatvorenicima u Azerbejdžanu.

"Vjerovatno ste čuli za slučaj Ilgara Mamadova, lidera opozicione partije i direktora Političkog programa VE, ili Anara Mamadlija, predsjednika vodeće grupe za praćenje izbora, koji je savjetovao izvjestioca PSVE o političkim zatvorenicima. Obojica su vjerovali u VE, a obojica su uhapšena 2013. Policija je, također, uhapsila desetine mladih između januara i maja 2013. Njih sedam su članovi NIDA, omladinske organizacije za demokratiju, a sada su započeli štrajk glađu", navodi ESI u svom pismu. Pozivaju parlamentarce da isprave grešku "što su vjerovali represivnom režimu".

Gerald Knaus, direktor ESI-ja, otvoreno kritizira politiku dvostrukih standarda i odnos ove institucije prema BiH.

"BiH je, s izuzetkom odluke u slučaju 'Sejdić i Finci', sprovela skoro sve odluke Evropskog suda za ljudska prava. U BiH nema političkih zatvorenika, u BiH se mogu čuti različiti stavovi u medijima, u BiH ima političke opozicije - a BiH se prijetilo sankcijama radi neprovođenja odluke 'Sejdić i Finci. Istovremeno, Azerbejdžan se izvlači uprkos kršenju svake odredbe Evropske konvencije, a sada čak preuzima predsjedavanje VE. Tu nešto nije u redu", ističe Knaus.

On upozorava da bi sve članice trebalo da ispunjavaju visoke standarde VE.

"Ali, kako mi to možemo ostvariti kada jedna autokratija, s više političkih zatvorenika nego bilo koja druga zemlja, predsjedava VE i pritom ne odgovara za kršenje ljudskih prava? Koji kredibilitet onda ima ta institucija", pita Knaus.

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose i profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, pak kaže da politika dvostrukih standarda nije ništa novo.

"Kršenje ljudskih prava u Azerbejdžanu nije od juče, pa to se dešavalo čak i kad je ova zemlja primana u članstvo VE. Sve ovo jeste jedan licemjeran odnos VE prema BiH, ali zašto su Knaus i drugi tek sada progovorili o ovome? Mislim da su zakasnili", zaključuje Šolaja.

Magazinović: Niko ništa nije osporio

Sa sadržajem pisma ESI upoznat je i Saša Magazinović, poslanik SDP-a u parlamentu BiH i član bh. delegacije u PSVE. On, međutim, kaže da VE mnogo ranije određuju plan predsjedavanja te da niko nikad nije osporio azerbejdžansko predsjedavanje niti pokrenuo neku proceduru.

"Ukoliko se to desi, mi ćemo se prema tome opredijeliti", zaključuje Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije