BiH

Džaferović: Pitanje Izbornog zakona se tiče cijele BiH

Džaferović: Pitanje Izbornog zakona se tiče cijele BiH
Foto: N.N. | Džaferović: Pitanje Izbornog zakona se tiče cijele BiH

SARAJEVO - Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH nakon sastanka sa predstavnicima Venecijanske komisije rekao je da se sada razgovara o mogućim ponuđenim rješenjima, ali da će komisija dati savjete političkim stankama u BiH.

"Razgovarali smo o raznim aspektima implementacije presude "Ljubić". Sutra ponovo imamo sastanak svi zajedno, potom u Parlamentu, pa onda slijedi sastanak sa političkim liderima", rekao je Džaferović.

Govori se o rješenju koje će uvažiti minimalnu zastupljenost, a to je iz svakog kantona najmanje po jedan delegat u Dom naroda FBiH.

Džaferović tvrdi da je ovo pitanje koje se tiče cijele BiH.

"Pitanje izmjena Izbornog zakona je pitanje svih onih koji participiraju u Parlamentarnoj skupstini BiH. Ovo nije pitanje samo za Federaciju, ovo je pitanje i za RS i za Brčko Distrikt", rekao je Džaferović.

Dodao je, da kako vrijeme odmiče  da je sve više uvjeren da je prijedlog izmjena Izbornog zakona koje je SDA uputila u Parlamentarnu  proceduru zapravo pravo rješenje i da je to pravi odgovor kako treba implementirati odluke Ustavnog suda.

Govoreći o odustajanju Sebije Izetbegović od kandidature za člana Predsjedništva, Džaferović je rekao da je njegov jedini komentar da je konvencija u subotu i da će se odluka donijeti  tajnim glasanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije