BiH

Džaferović: Sramota je vrijeđati predstavnike međunarodne zajednice koji žele pomoći

Džaferović: Sramota je vrijeđati predstavnike međunarodne zajednice koji žele pomoći
Foto: Ilustracija | Džaferović: Sramota je vrijeđati predstavnike međunarodne zajednice koji žele pomoći

SARAJEVO - Šefik Džaferović (SDA), dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ponovio je danas u izjavi novinarima da su tačke dnevnog reda koje se odnose na akcize obavezne tačke i nije ih moguće skinuti s dnevnog reda.

On je pozvao na poštovanje Poslovnika Doma te naglasio da je dnevni red utvrđen i da će se nakon završetka pauze razmatrati prva od predloženih tačaka objašnjavajući da bi svako drugo ponašanje bilo suprotno Poslovniku, ali i Kodeksu o ponašanju.

"Poslanici trebaju poštovati Kolegij i predsjedavajuću Doma jer je to jedini način kako izaći iz ove situacije", rekao je Džaferović, dodajući da se o skidanju tačaka sa dnevnog reda nije glasalo jer se radi o obaveznim tačkama i to procedure nedozvoljavanju.

Komentirao je i navode poslanika o lobiranju Larsa Gunara Vigemarka, šefa Delegacije Evropske unije u BiH u vezi s ovim zakonima, ocijenivši da sve to izlazi iz uljudnog i korektnog ponašanja članova parlamenta.

"Sramota je da se vrijeđaju predstavnici međunarodne zajednice koji ne lobiraju nego nastoje pomoći BiH. Svima je jasno da je set zakona potreban BiH. Znam da to može uticati i na cijene naftnih derivata, ali svjesni smo da se to mora uraditi ukoliko želimo snažan zamah u cestogradnji i ukupnoj ekonomiji u BiH“, stav je Džaferovića.

Kaže da bi se i on mogao dodvoravati javnosti, ali je svjestan da je to kratkoročno, nego treba biti odgovoran prema građanima i ponašati se u interesu građana i države, a interes je gradnja cesta i deblokada značajnih sredstava za cestogradnju.

Osvrnuo se i na prijedlog Aleksandra Pandurević, šefice Kluba poslanika SDS-a koja je tražila uvrštavanje u dnevni red po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o namjesništvu, kazavši da materijali nisu dostavljeni na vrijeme.

Podsjetio je poslanike da mogu predlagati tačke dnevnog reda, ali najmanje 24 sata prije sjednice kako bi poslanici imali priliku upoznati se s prijedlozima.

Uz konstataciju novinara da se priprema inicijativa za njegovu i smjenu predsjedavajuće Borjane Krišto (HDZBiH) kazao je da svako ima pravo podnositi inicijative, a o njima će se poslanici određivati.

Kratko je komentirao "savezništvo" lidera HDZ-a BiH i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika kazavši da to nije dobro, jer "gdje god se sastaju dvojica, a nema trećeg to može biti problematično".

"Poruke koje su do sada slali s tih sastanaka jesu problematične, ali današnji susret ne mogu komentirati jer sam posvećen sjednici Predstavničkog doma. Trebamo razgovarati u bh. institucijama i na nivou parlamentarnih stranaka onako kako smo potpisali izjavu o ubrzanom evropskom putu", zaključio je Džaferović.

Košarac: Akcize trebalo davno usvojiti

Staša Košarac, predsjedavajući kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH rekao je da je odranije vidljivo da ne postoji parlamentarna većina na nivou BiH, zbog čega je više puta iz SNSD-a pozivano na ostavku predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića, ali da je od danas vidljivo da ni Kolegijum Predstavničkog doma nema većinu.

"Da postoji politička korektnost i odgovornost sigurno bi podnijeli ostavku", rekao je Košarac u Sarajevu.

Govoreći o raspravi vođenoj u vezi sa uvrštavanjem u dnevni red modifikovanog seta zakona o akcizama Košarac je ocijenio da je akcize trebalo usvojiti mnogo ranije.

"Mislim da je veoma važno da su svi relevantni faktori bili okupljeni oko procesa definisanja rješenja kada je riječ o akcizama“, rekao je Košarac podsjećajući da su znatna sredstva zarobljena time što nije usvojen ovaj set zakona koji je dio Reformske agende.

On je istakao da je na pitanju akciza potpuno vidljivo da postoje politički subjekti koji dolaze iz Republike Srpske, prije svega SDS, koji želi da zaustavi taj proces, ali želi i da istovremeno vrši vlast na nivou BiH.

"Mislim da je potpuno jasno da se danas ovdje dižu tenzije, jer oni koji osporavaju donošenje seta zakona, a obećali su to u Briselu gdje su predstavljali vlasti BiH, stvaraju sliku lažne brige o zaštiti građana ove zemlje. Suština je da SDS pokušava da onemogući aranžman sa MMF-om, da onemogući usvajanje seta zakona iz Reformske agende čime bi značajna sredstva namijenjena Republici Srpskoj bila deblokirana i mogla bi se investirati u razvoj putne infrastrukture“, kazao je Košarac.

On je dodao da ovo potvrđuje bazičnu potrebu SDS-a od kada je u zajedničkim institucijama da nanosi političku i finansijsku štetu Republici Srpskoj.

Raspravu o tome kako je set zakona o akcizama došao u parlamentarnu proceduru Košarac je nazvao mrcvarenjem, podsjećajući da je u rukovodstvu Predstavničkog doma, Doma naroda i Vijeća ministara ista struktura vlasti.

"Želi se manipulisati medijskim procesom", zaključio je Košarac.

Kada je u pitanju deklaracija o trasi brzog puta Sarajevo-Beograd koja je u Predstavničkom domu danas usvojena na prijedlog Mladena Bosića, Košarac je rekao da je ovo samo nastavak Bosićevog trogodišnjeg nepoštovanja stavova institucija Republike Srpske, koje su iznijele jasan stav kada je u pitanju trasa ovog puta.

"Naravno, naš je stav da Predstavnički dom potpuno neosnovano donosi deklaraciju o toj trasi iz jednog prostog razloga što do sada u praksi nikada Predstavnički dom nije donosio deklaracije o infrastrukturi. Fundamentalno je da ovaj dom nema ni ustavnih ni zakonskih nadležnosti jer je infrastruktura u nadležnosti entitetskih institucija“, upozorio je Košarac.

On je dodao da Bosić slijedi stavove političkih stranaka iz Federacije BiH koji su manifestovani kroz odluke Predstavničkog doma Federacije i federalnih političkih subjekata.

"Vidjeli smo da je Mladen Bosić ovim dao snagu razvoju putne komunikacije u FBiH, ignorišući stavove institucija Republike Srpske i potrebu da je neophodno razvijati istočni dio Srpske. Na ovaj način je uskratio šansu ljudima u istočnom dijelu Srpske da se razvojem putne komunikacije razvija ovaj dio“, zaključio je Košarac i napomenuo da nije siguran da ova deklaracija može imati neko pravno dejstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije