BiH

Džaferović: Venecijanska komisija neće nametati rješenja o Izbornom zakonu

Džaferović: Venecijanska komisija neće nametati rješenja o Izbornom zakonu
Foto: N.N. | Džaferović: Venecijanska komisija neće nametati rješenja o Izbornom zakonu

SARAJEVO - Predstavnici SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, SDP-a i Demokratske fronte upoznali su danas članove Venecijanske komisije o stavovima ovih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Predstavnik SDA Šefik Džaferović izjavio je novinarima poslije sastnka da su predstavnici svih političkih stranaka iznijeli svoja viđenja, prijedloge i mišljenja kako treba da bude riješeno pitanje izmjena Izbornog zakona BiH.

"Ovo je prvi od nekoliko sastanaka koji će biti održani ove sedmice prema planu rada eksperata Venecijanske komisije", rekao je Džaferović.

On je istakao da Venecijanska komisija neće nametati rješenja niti vršiti pritisak.

"Njihova uloga je da pomognu nama u BiH da postignemo domaće rješenje koje će da bude u skladu sa evropskim standardima", naglasio je Džaferović.

Zoran Mikulić iz SDP-a izjavio je da su sve stranke ostale pri svojim ranijim stavovima i da HDZ BiH i dalje ima, kako kaže, najtvrđi stav jer pokušava da Dom naroda iskoristi kao instrument za blokiranje daljih procesa.

"Venecijanska komisija do sada nije formirala nikakav svoj stav i mišljenje. Nije to ni njihova primarna zadaća, ali očekujem da će oni nakon razgovora u naredna dva dana dati neki svoj stav o postojećim prijedlozima", rekao je Mikulić.

Navodeći da je Venecijanska komisija dala svoje mišljenje i ovom pitanju koje je sastavni dio odluke Ustavnog suda BiH, Mikulić je istakao da ona očekuju da domaći akteri postignu neki konsenzus na osnovu kojeg će biti urađen zakonski prijedlog na koji bi oni dali svoje mišljenje.

Predstavnici ostalih stranaka nisu davali izjave nakon sastanka, a delegacija HDZ-a BiH održaće u večernjim časovima samostalni sastanak sa članovima Venecijanske komisije, koji će na isti način sutra razgovarati sa predstavnicima ostalih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije