BiH

Džaferović se čudi Kebinoj i žurbi SNSD-a

Džaferović se čudi Kebinoj i žurbi SNSD-a
Džaferović se čudi Kebinoj i žurbi SNSD-a

SARAJEVO - Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović, reagujući na najavljenu inicijativu SNSD-a za njegovom smjenom, izjavio je danas da "ne zna čemu tolika žurba".

"Već sam rekao da je riječ o gnusnoj laži, monstruoznoj konstrukciji. Pozvao sam Tužilaštvo BiH da se što prije izjasni o tome", rekao je Džaferović novinarima u Sarajevu, komentarišući najavu predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staše Košarca da će poslanici ove stranke pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu.

Košarac je juče najavio tu inicijativu zbog ozbiljnih i osnovanih optužbi potpredsjednika Federacije BiH i bivšeg funkcionera SDA Mirsada Kebe da Džaferović nije prijavio, ni spriječio ili kasnije procesuirao počinioce ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu u BiH.

Džaferović je ponovio da će, ako protiv njega bude pokrenut krivični postupak, sam odstupiti sa mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlameta BiH, naglašavajući da će, ukoliko stvari krenu u drugom smjeru, zahtijevati da protiv Kebe bude pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje.

"Ne znam zašto SNSD sada žuri, i zašto se žuri i Kebi i SNSD-u. Ne znam u čemu je problem. Mislim da je ta stvar potpuno jasna. Ta inicijativa ukoliko dođe u parlament neće biti prihvaćena, jer zaista nema nikakvih razloga. Ovo je politizacija, a između ostalog i pokušaj da se usložni formiranje vlasti na nivou BiH", smatra Džaferović.

On je iskoristio priliku da čestita novoizabranom predsjedniku Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, sa željom da će BiH i Hrvatska imati međusobne odnosne na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja, unapređenja i dobrosusjedske saradnje.

Džaferović je naglasio da je Hrvatska prijateljska zemlja BiH, kao i da je BiH prijateljska zemlja Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije