BiH

Džuvo: Da vi samo čujete i vidite ono što se dešava

Džuvo: Da vi samo čujete i vidite ono što se dešava
Džuvo: Da vi samo čujete i vidite ono što se dešava

SARAJEVO - Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Almir Džuvo upozorio je danas u Sarajevu da je organizovani kriminal u BiH ušao u sve pore društva, te da je zastupljen na svim nivoima vlasti i društvenog života.

"Vi da čujete i vidite ono što se dešava, da imate saznanja koja mi imamo o umiješanosti između struktura vlasti od najvišeg nivoa do kriminalnih organizacija, vjerujem da biste bili više zabrinuti nego što sam ja", rekao je Džuvo obraćajući se učesnicima konferencije "Aktuelno stanje bezbjednosti u BiH".

Prema njegovim riječima, iz cjelokupnog tog stanja prozilazi ovo što se dešava u BiH, poput vehabija i terorističkih napada. Podsjećajući na ocjene da je napadač na policijsku stanicu u Bugojnu "muzičar", a napadač na američku ambasadu "ludak", Džuvo je istakao da "niko nije lud - niti muzičar niti budala".

"To je opasnost ove zemlje. Pitanje je samo kad će se desiti. Ne postoji agencija koja može to da predvidi", upozorio je Džuvo.

Postojećim objektivnim problemima u suočavanju sa organizovanim kriminalom u BiH, Džuvo je dodao i subjektivne. "Riječ je o nekompetentnosti i needukovanosti agencija, uključujući i moju, što omogućava da organizovani kriminal jača i postaje iz dana u dan sve izraženiji na području BiH", naglasio je Džuvo.

Podsjećajući na aktuelno suđenje Zijadu Turkoviću i njegovoj zločinačkoj organizaciji, Džuvo je upozorio da će se Turkovići pojavljivati onoliko koliko bezbjednosne agencije budu neefikasne.

Direktor OBA smatra da BiH, gledajući globalne ekonomske i političke aspekte, uopšte nije spremna na ono što se dešava u bezbjednosnom sektoru. "Ne pratimo stanje u svijetu, ne pratimo stanje u zemlji. Vrlo brzo ćemo doći u situaciju da nećemo uspjeti reagovati", uvjeren je Džuvo.

On je izrazio bojazan da će BiH, ukoliko se na konferenciji ne zauzme određen stav, ubrzo doći u takvu situaciju da neće moći da se odupre organizovanom kriminalu. Džuvo je apelovao da se ozbiljno razmisli o stanju bezbjednosti u BiH i tome kako dalje djelovati.

"Potrebno je ozbiljno sjesti sa političkim rukovodstvom i dogovoriti se šta je strategija i šta je pravac kojim BiH treba da ide dalje", zaključio je Džuvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije