BiH

EU Connect: Neusvajanje Zakona o krivičnom postupku BiH zalaganje za legalizaciju kriminala

EU Connect: Neusvajanje Zakona o krivičnom postupku BiH zalaganje za legalizaciju kriminala
Foto: Ilustracija | EU Connect: Neusvajanje Zakona o krivičnom postupku BiH zalaganje za legalizaciju kriminala

SARAJEVO - Centar za povezivanje sa Evropskom unijom (EU Connect) poziva Ministarstvo pravde BiH i Savjet ministara BiH da po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru upute izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

Smatraju da bi bilo kakvo "drugačije ponašanje ministra Josipa Grubeše predstavljalo zalaganje za legalizaciju kriminala u BiH".

"Osuđujemo pasivan odnos ministra pravde BiH koji, preko Savjeta ministara BiH, nije uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH uprkos tome što je odluka Ustavnog suda BiH, a kojom su proglašene neustavnim odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, objavljena još 7. jula 2017. godine", saopšteno je iz EU Connecta.  

Centar je, kaže se dalje u saopštenju, "duboko uvjeren da je ministru pravde BiH poznat jasan stav Evropske unije da BiH ne može da postane članica EU s postojećim stepenom korupcije".

"Ostali uslovi su slobodni mediji i vlade koje rade za građane, a ne za svoje interese", ističe se u saopštenju. 

EU Connect je pozvao i zakonodavnu vlast na državnom nivou da, "u interesu građana BiH, prihvati hitnu proceduru i usvoji izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH jer će u suprotnom izabrani parlamentarci snositi direktnu odgovornost za legalizaciju kriminala u BiH".

Centar za povezivanje s Evropskom unijom upozorava da je Delegacija EU u BiH jasno rekla "da bi se neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH moglo odraziti na nadolazeće Mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH u EU".

"Želimo vjerovati da nijedan ministar, pa tako ni ministar pravde BiH, ne želi da njegov nerad bude uzrok eventualnih zastoja na evropskom putu BiH", kaže se u saopštenju. 

EU Connect poziva vlasti da prilikom izrade prijedloga zakona vode računa o usklađenosti s međunarodnim standardima, a posebno onima koji se odnose na Kovenciju Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

"Sve političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH upozoravamo na važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH. Posebno pozivamo opozicione parlamentarce, a koji čine većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da podrže usvajanje izmjena i dopuna spornog zakona", kaže se na kraju saopštenja EU Connecta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije