BiH

EU Connect: Neusvajanje Zakona o krivičnom postupku BiH zalaganje za legalizaciju kriminala

EU Connect: Neusvajanje Zakona o krivičnom postupku BiH zalaganje za legalizaciju kriminala
Foto: Ilustracija | EU Connect: Neusvajanje Zakona o krivičnom postupku BiH zalaganje za legalizaciju kriminala
Fena

SARAJEVO - Centar za povezivanje sa Evropskom unijom (EU Connect) poziva Ministarstvo pravde BiH i Savjet ministara BiH da po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru upute izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

Smatraju da bi bilo kakvo "drugačije ponašanje ministra Josipa Grubeše predstavljalo zalaganje za legalizaciju kriminala u BiH".

"Osuđujemo pasivan odnos ministra pravde BiH koji, preko Savjeta ministara BiH, nije uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH uprkos tome što je odluka Ustavnog suda BiH, a kojom su proglašene neustavnim odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, objavljena još 7. jula 2017. godine", saopšteno je iz EU Connecta.  

Centar je, kaže se dalje u saopštenju, "duboko uvjeren da je ministru pravde BiH poznat jasan stav Evropske unije da BiH ne može da postane članica EU s postojećim stepenom korupcije".

"Ostali uslovi su slobodni mediji i vlade koje rade za građane, a ne za svoje interese", ističe se u saopštenju. 

EU Connect je pozvao i zakonodavnu vlast na državnom nivou da, "u interesu građana BiH, prihvati hitnu proceduru i usvoji izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH jer će u suprotnom izabrani parlamentarci snositi direktnu odgovornost za legalizaciju kriminala u BiH".

Centar za povezivanje s Evropskom unijom upozorava da je Delegacija EU u BiH jasno rekla "da bi se neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH moglo odraziti na nadolazeće Mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH u EU".

"Želimo vjerovati da nijedan ministar, pa tako ni ministar pravde BiH, ne želi da njegov nerad bude uzrok eventualnih zastoja na evropskom putu BiH", kaže se u saopštenju. 

EU Connect poziva vlasti da prilikom izrade prijedloga zakona vode računa o usklađenosti s međunarodnim standardima, a posebno onima koji se odnose na Kovenciju Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

"Sve političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH upozoravamo na važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH. Posebno pozivamo opozicione parlamentarce, a koji čine većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da podrže usvajanje izmjena i dopuna spornog zakona", kaže se na kraju saopštenja EU Connecta.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

DraganRankitic

Centar je "duboko uvjeren da je ministru pravde BiH poznat jasan stav Evropske unije da BiH ne može da postane članica EU s postojećim stepenom korupcije". "Ostali uslovi su slobodni mediji i vlade koje rade za građane, a ne za svoje interese". Ovom "Centru", odnosno Bakirovoj filijali, treba objasniti da ovakva dejtonska unija FBiH i RS (bivša BiH) ne može da postane članica EU - tačka. Sa ili bez postojećeg stepena korupcije. Korupcija je samo simptom odnosno posledica rasula u nefunkcionalnoj uniji FBiH i RS. Ako se rasulo nastavi, nastaviće se i korupcija. Tu neki "zakon o krivičnom postupku tzv. BiH" nema nikakvog efekta. Zato se ne treba ni baviti takvim glupostima. Pravosuđe je po dejtonskom ustavu u nadležnosti entiteta i ovaj nametnuti "zakon" kao i nametnuti lažni "ustavni sud" treba hitno ukinuti i vratiti se u ustavne okvire. Što se ostalih "uslova" tiče, mediji u FBiH i RS su u stvari prilično slobodni i novinari kao i građani mogu u njima da iznesu različite stavove. U stvari su mediji u dvema državama (FBiH i RS) slobodniji nego u mnogim zemljama EU. Oni bi u EU time trebalo da se malo pozabave u svom dvorištu. Pod uslovom naravno da njima u EU mediji u FBiH i RS nisu možda malo "previše slobodni", pa ih treba sprečiti da objektivno izveštavaju građane. Ako bi se čula samo Bakirova i Inckova možda bi građani i pristali na tursku džamahiriju. Ali od toga neće biti ništa. I konačno, na temu vlada koje rade za građane a ne za svoje interese, to je apsolutno smešna izjava. Izborni proces u dejtonskoj uniji FBiH i RS je jedan of najnadgledanijih i najkontrolisanijih na svetu. Izabrani funkcioneri su (ponekad na našu žalost) apsolutno legitimni. Kada narod na jednim pa na drugim pa na trećim itd. izborima bira istu ekipu, na slobodnim i apsolutno demokratskim izborima, to znači da narod takvu vlast želi i da ona po definiciji RADI ZA GRAĐANE. A ne za ovaj "Centar", za neke druge strane plaćenike, za EU, za SAD, za Islamsku konferenciju ili više ne znam za koga bi ovakvi lopovi iz tzv. EU Connect hteli da vlade rade.

DraganRankitic

"Državno pravosudje" nije propisano dejtonskim ustavom, kao ni taj famozni "Ustavni sud" u ovakvoj formi. To su nametnute institucije, koje treba hitno ukinuti. Ovde se ne radi o borbi protiv kriminala, jer se ona ionako mora voditi na nivou država članica dejtonske unije FBiH i RS (bivše S.R. BiH). Ovde se radi o želji ovih lopova i njihovih mentora da jačaju lažnu "državu" BiH. To nikako nije u interesu RS, i ako taj lažni "Ustavni sud" poukida "državne zakone" koga za to zabole? Onda će MUP RS goniti lopove, a njihova država može da se uhvati za muda. Što se više tih "državnih organa" ukine ili obesmisli, utoliko bolje za sve, čak i za Turke u FBiH.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije