BiH

EU: Izbor članova Predsjedništva BiH je legalan

EU: Izbor članova Predsjedništva BiH je legalan
Foto: Arhivska fotografija | EU: Izbor članova Predsjedništva BiH je legalan

SARAJEVO - Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je da se legalnost izbornog procesa za članove Predsjedništva BiH se ne dovodi u pitanje, kao i da EU ostaje posvećena pružanju podrške vlastima u BiH na pronalaženju jrešenja za reformu izbornog zakonodavstva u skladu sa odlukom domaćih sudova i vladavinom prava.

Ona je za Dojče vele izjavila da EU ponavlja neophodnost brzog formiranja zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti uključujući i pronalaženje rješenja kada je riječ o Domu naroda Federacije BiH.

"Sve u cilju ispunjavanja odluka međunarodnih sudova i evropskih standarda", izjavila je Kocijančić.

Kako se navodi, BIH je za manje od mjesec dana dva puta bila tema razgovora ministara spoljnih poslova EU.

Novembarsko zasjedanje Savjeta EU prošlo je u znaku inicijative Hrvatske na prioritetnoj ustavnoj primjeni rezultata izbora i reformi Izbornog zakona, dok je decembarskoj raspravi minisatra zemalja članica prethodilo otvoreno pismo tri nekadašnja visoka predstavnika koji su upozorili EU na miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, kojoj je otvoreno pismo i bilo upućeno, rekla je da se za početak, lideri u BiH moraju ohrabriti da preuzmu odgovornost i što prije formiraju vlast kako bi nastavili sa reformskom agednom u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije