BiH

EU - Zapadni Balkan: Apsolutna saradnja u borbi protiv globalnog zla

EU - Zapadni Balkan: Apsolutna saradnja u borbi protiv globalnog zla
EU - Zapadni Balkan: Apsolutna saradnja u borbi protiv globalnog zla

SARAJEVO - Ministri iz BiH, regiona i EU usvojili su danas u Sarajevu akcioni plan o zabrani trgovine oružjem i eksplozivima unutar i izvan EU.

Na dvodnevnom ministarskom forumu pravosuđa i unutrašnjih poslova "EU - zapadni Balkan" zaključeno je da je važno da na snazi ostane Šengenski sporazum i da zemlje zapadnog Balkana usvoje standarde EU.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je da se prvi dio Konferencije odnosio na migracije, dok je drugi dio bio vezan za zloupotrebu bezviznog režima.

Razgovarano je o izbjegličkoj krizi i o tome koliko je važno da sve zemlje EU i Zapadnog Balkana imaju pravilan odnos prema ovom problemu.

"Najveći broj izbjeglica bio je prinuđen da krene u izbjeglištvo zbog ratne krize", ocijenio je Mektić.

Dodao je da se govorilo i o tome da je došlo do određenog smirenja i na koji način će se EU odnositi s ovim probemom.

"Najveći broj ekonomskih migranata biće vraćen u svoju zemlju, a one izbjeglice koje su pobjegle iz ratom zahvaćenih područja dobiće status", rekao je Mektić.

Govoreno je i o tome koliko je važno da se spriječi zloupotreba bezviznog režima.

Zaključeno je da je važno da na snazi ostane Šengenski sporazum i da zemlje Zapadnog Balkana usvoje standarde EU i što prije ispune sve uslove.

Žon Aselborn, ministar vanskih poslova Luksemburga i ministar za imigracije, rekao je da je cilj sastanka bilo da se razgovara o problemima s kojima se suočavaju sve evropske zemlje.

"Hiljade migranata kreće se rutom Zapadnog Balkana, kako bi došli do zemalja zapadne Evrope", rekao je Aselborn.

Na sastanku je dogovoreno da je potrebno dati daljnju podršku zemljama Zapadnog Balkana.

"Održali smo 8. oktobra konferenciju na visokom nivou o zemljama Zapadnog Balkana", podsjetio je on.

Posebno je naglasio da je, što se tiče migrantske krize, saradnja u zemljama Zapadnog Balkana na visokom nivou.

"Učinjen je napredak u razmjeni informacija", ocijenio je Aselborn i naglasio da će masovni priliv migranata ostati na sličnom nivou.

"Kada ovo kažemo, ne smijemo zaboraviti na činjenicu da se EU suočava sa visokim brojem tražitelja azila koji dolaze iz zemalja Zapadnog Balkana", rekao je Aselborn.

Istakao je da su zemlje zapadnog Balakana na četvrtom mjestu po traženju azila, odmah iza Sirije, Iraka i drugih zemalja Bliskog Istoka.

"Moramo učiniti sve da suzbijemo suspenziju mehanizma ako dotle dođe", rekao je Aselborn.

Naglasio je da je potrebno uložiti i dodatne napore.

"Lica koja nisu u potrebi za međunarodnom zaštitom moraju biti vraćene u zemlje porijekla, uz puno poštivanje njihovih ljudskih prava", naglasio je Aselborn.

Dimitris Avramopolus, evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Evropske komisije, posjetio je da je Sarajevo mjesto gdje je prije 100 godina počeo rat u koji je ušao cijeli svijet.

"I sad nas veže mnogo teških stvari, migracije, terorizam. Vjerujem da treba da iskoristimo ove izazove kako bi se osnažili odnosi između članica EU i približile zemlje zapadnog Balkana ka EU. Ova kriza nas je naučila da ne postoje granice među nama", rekao je Avramopolis.

On je naveo da je saradnja sa Zapadnim Balkanom veoma važna i da bezvizni režim nije doveden u pitanje.

Prenio je da su se svi učesnici suglasili da se zajedno bore protiv terorizma.

"Svi imamo državljane koji su napustili naše društvo i pridruzili se ISIL-u", rekao je Avramopolis.

Otkazana konferencija za medije

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine objavilo je da je otkazana konferencija za novinare najavljena za sutra u 10.30, drugog dana Ministarskog foruma pravde i unutrašnjih poslova "EU - Zapadni Balkan", koji se održava u Sarajevu.

Takođe su informisali da snimatelji i fotografi mogu snimiti uvodne kadrove na početku Sesije I Pravosuđe, od 9 do 9.10, te da će zainteresovani mediji moći da uzmu izjavu u 11 sati. (Fena)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije