BiH

"EU nema razloga sumnjati u zvaničnu bh. statistiku"

"EU nema razloga sumnjati u zvaničnu bh. statistiku"
"EU nema razloga sumnjati u zvaničnu bh. statistiku"

SARAJEVO, BANJALUKA - Delegacija EU nema razloga da sumnja u zvaničnu statistiku BiH o tome da je od januara 2016. do januara 2017. godine zabilježen porast broja zaposlenih u BiH za oko 30.000, saopšteno je iz te institucije.

Podsjećamo, "Nezavisne" su objavile članak u kojem smo naveli izvještaj o ekonomskom napretku BiH od strane Evropske komisije, u kojem smo, pored zvaničnih podataka, citirali i podatke koji se nalaze u izvještaju, a koji su kontradiktorni zvaničnoj statistici, odnosno koji navode da je u 2016. zapravo došlo do smanjenja broja zaposlenih za 90.000.

U Delegaciji ističu da se ti drugi podaci odnose na period od aprila 2015. do aprila 2016, te da se zbog toga ne mogu direktno upoređivati.

"Nezavisne" će, radi objektivnog informisanja javnosti, citirati sporni dio izvještaja u cijelosti i ostaviti čitaocima da sami izvedu zaključak o validnosti podataka iz izvještaja. Napominjemo da se u prvom dijelu izvještaja navode zvanični podaci o zaposlenosti u BiH, a u drugom dijelu podaci iz istraživanja koji su suprotni zvaničnoj statistici.

"Registrovana zaposlenost je nastavila rasti kroz proteklih nekoliko mjeseci i dosegla je nivo u januaru od 4,4 odsto u poređenju godine s godinom. To predstavlja porast od oko 30.000 dodatnih radnih mjesta. Polovina novozaposlenih je u sektoru usluga, a trećina u proizvodnji. Istovremeno, broj registrovanih nezaposlenih je nastavio padati i u januaru je iznosio 5,5 odsto u poređenju godine na godinu. To je rezultiralo padom registorvane stope nezaposlenosti za više od dva odsto. Međutim, podaci iz istraživanja o zaposlenosti sugerišu pad zaposlenosti za 2,6 odsto u 2016. godini. Prema ovom ispitivanju, stopa radno sposobnog stanovništva je pala za 3,5 odsto, što je oko 90.000 ljudi, dok je broj nezaposlenih pao za 13,3 odsto, ili za 42.000. Neki od razloga za pad zaposlenosti mogu biti 'obeshrabreni građani', koji više ni ne traže posao, ili odlazak u inostranstvo", navedeno je u izvještaju Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije