BiH

EU želi BiH u svom članstvu

EU želi BiH u svom članstvu
EU želi BiH u svom članstvu

NOVI GRAD - Evropska unija želi BiH u svom članstvu, ali ne želi da BiH nakon pristupanja EU poklekne pod pritiskom tržišta Unije, rečeno je danas na debati u Novom Gradu u sklopu kampanje "Evropska unija pred tvojim vratima".

Šef banjalučke Kancelarije Delegacije EU u BiH Đulio Zani izjavio je da je to razlog zbog kojeg zemlja mora prvo proći proces integracija kako bi se pripremila za ulazak u EU. 

"Tu smo da pomognemo, ali ne da radimo posao domaćih političara", rekao je Zani na debati u Srednjoškolskom centru "Đuro Radmanović". 

On je učenicima završnih razreda novogradskih srednjih škola naveo da je od početka procesa ujedinjenja Evrope do sada dosta urađeno, prvenstveno na poboljšanju kvaliteta života građana i u pogledu opšte bezbjednosti, jer nema konflikata između zemalja članica. 

"Zemlje članice imaju jedinstveno tržište unutar kojeg slobodno trguju, a bazirano je na četiri glavna principa - dobra, kapital, ljudi i trgovina", istakao je Zani. 

Prema njegovim riječima, jedna od prednosti članstva u EU za mlade jeste mogućnost studiranja na fakultetu koji odaberu u bilo kojoj zemlji koja je članica EU uz besplatno zdravstveno osiguranje. 

"Osim toga, EU ima mogućnost da jednoglasno razgovara sa svijetom i imamo jednu valutu", rekao je Zani. 

On je napomenuo da EU okuplja 28 zemalja u porodici od pet milijardi ljudi, a koje vežu zajedničke vrijednosti - sloboda, slobodno tržište i socijalna pravda. 

Osim Zanija, u debati je učestvovao i politički savjetnik EU Ole Hamer. 

U sklopu kampanje "Evropska unija pred tvojim vratima" sutra će građanima biti ostavljena mogućenost razgovora sa predstavnicima EU u kafe baru "Verdi" u Novom Gradu, a nakon toga u Kulturno-obrazovnom centru biće održan takmičarski dio programa - kviz i talenat šou. 

U pauzama je planirano izvođenje predstave "Grana masline" Teatra mladih Mostar. 

"Evropska unija pred tvojim vratima" je informativna kampanja koja se provodi u prvoj polovini ove godine, a ima za cilj jačanje svijesti o mogućnostima i izazovima pristupanja EU, te isticanje vrijednosti koje dijele BiH i EU. 

 

Kampanja, koja je počela 14. marta, provodi se u 15 gradova u BiH i biće završena 7. juna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije