BiH

EUFOR: Vojna vježba "Brzi odgovor" od 13. do 22. oktobra na Manjači

EUFOR: Vojna vježba "Brzi odgovor" od 13. do 22. oktobra na Manjači
EUFOR: Vojna vježba "Brzi odgovor" od 13. do 22. oktobra na Manjači

SARAJEVO - Operativni komandant EUFOR-a za operaciju "Altea" britanski general Adrian Bredšo najavio je danas u Sarajevu da će od 13. do 22. oktobra na Manjači biti provedena zajednička vojna vježba "Brzi odgovor", u okviru napora EUFOR-a na osposobljavanju i obuci Oružanih snaga BiH.

Bredšo je novinarima precizirao da se vojna vježba EUFOR-a i Oružanih snaga BiH održava svake godine, te da će "Brzi odgovor" biti fokusiran na operacije podrške miru.

"U vježbi će učestvovati Mulitnacionalni bataljon EUFOR-a i čete razervnih snaga. Za EUFOR je razvijanje kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH ključni zadatak, a aktivnosti poput `Brzog odgovora` važne su kako bi Oružane snage BiH dostigle najviše međunarodne vojne standare u skladu sa konceptom dvostruke upotrebe snaga", rekao je on.

Bredšo je podsjetio da je prošle godine drastično promijenjena vježba planirana za prošlu godinu, te da su Oružane snage BiH koristile svoje osoblje i sredstva da bi pomogli tokom i nakon razarajućih poplava 2014. godine.

Britanski general je napomenuo da sada ne može saopštiti iz kojih zemalja dolaze rezervne snage koje će učestvovati u vježbi "Brzi odgovor", navodeći da se još očekuje da neke potvrde učešće, ali je naveo da je riječ o učesnicama operacije "Altea" čiji vojnici su već u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije