BiH

Elektronsko-računarski centar zdravstvenog i penzionog osiguranja pet godina bez direktora

Elektronsko-računarski centar zdravstvenog i penzionog osiguranja pet godina bez direktora
Foto: N.N. | Elektronsko-računarski centar zdravstvenog i penzionog osiguranja pet godina bez direktora

SARAJEVO - Elektronsko-računarski centar zdravstvenog i penzionog osiguranja već pet godina, iako ima zakonsku obavezu, nije imenovao direktora.

Naime, u izvještaju federalnih revizora za rad ove institucije u prošloj godini, navodi se da je odlukom Skupštine ovog društva, a koju je imenovao Upravni odbor Zavoda PIO/MIO FBiH, 28. januara 2013. godine, Darinka Midžić imenovana za v.d. direktora društva, počev od 1. februara te godine, najduže do okončanja postupka izbora i imenovanja direktora, na osnovu javnog konkursa.

"Od imenovanja v.d. direktora nije raspisan javni konkurs, što je zakonska obaveza", navode revizori. To znači da Midžićeva tu dužnost nije mogla obavljati punih pet godina, jer za to ne postoji zakonska osnova.

Tokom revizije konstatovano je i da v.d. direktora, pored rukovođenja društvom, obavlja i poslove rukovodioca Sektora za ekonomske poslove. U opisu radnog mjesta rukovodioca sektora je, pored rukovođenja, i priprema procesa planiranja

i sačinjavanje finansijskih izvještaja, a sve navedeno v.d. direktora i obavlja.

U Zavodu PIO/MIO FBiH ističu da direktora ovog društva imenuje Skupština koju, pak, imenuje Upravni odbor tog zavoda.

"Bez obzira na status vršitelja dužnosti, direktorica ima sve zakonom predviđene ovlasti i odgovornosti", stoji u odgovoru Zavoda PIO/MIO na upit "Nezavisnih".

Osim ovoga, revizori su upozorili da prilikom nabavke robe i usluga vrijednosti 551.326 KM, iako je bilo u obavezi, društvo nije primjenjivalo odredbe Zakona o javnim nabavkama.

"Negativno mišljenje se izriče zbog toga što finansijske transakcije i poslovanje u informacijama koje su iskazane u finansijskim izvještajima nisu u skladu, u svim materijalnim aspektima, sa zakonima i drugim propisima kojima su regulisane", stoji u izvještaju i dodaje se da su revizijom utvrdili da je članovima Skupštine isplaćena naknada za 12 mjeseci, iako su održali ukupno četiri sjednice u 2017. godini, što nije u skladu sa članom 9. Zakona o platama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH, kojim je regulisano da se naknada punomoćnicima isplaćuje za svaku održanu sjednicu uz pismenu saglasnost federalnog ministra resornog ministarstva.

"Imajući u vidu naprijed navedeno, nije bilo zakonskog osnova za isplate naknada članovima Skupštine u iznosu od 13.536 KM", stoji u izvještaju revizora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije