BiH

Engeljgard: Dodik dobra, Ivanić loša vijest za Moskvu

MOSKVA - Georgij Engeljgard, naučni saradnik Instituta za slavistiku RAN, smatra da je pobjeda Milorada Dodika dobra vijest za Moskvu, dok pobjeda Maladena Ivanića ne bi usrećila Rusiju.

"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ima podršku Moskve, jer je njegova vlada za Rusiju pouzdan pratner. Osim toga, Dodik provodi, koliko je to moguće, dosljednu spoljnu politiku", navodi Engeljgard uz procjenu da se Dodikova politika podudara sa strateškim interesima Rusije u Evropi.

"Politika lidera SNSD-a zasnova je na ideji da se u maksimalnom formatu očuva autonomija Republike Srpske, a možda i uveća, i to je ono što se sviđa Dodikovim biračima", smatra naučni saradnik Instituta za slavistiku RAN. 

Engeljgard ocjenjuje da moguća pobjeda Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva neće biti dobra vijest za Moskvu. Prema njegovoj tvrdnji, Ivanić ima "davnašnju, stabilnu reputaciju zapadnog čovjeka". 

"Gospodin Ivanić je tokom posljednjih nekoliko godina jedan od glavih kritičara djelatnosti ruskih kompanija i praktično svih ruskih investicija u BiH. Zli jezici govore da on to čini uz sugestiju stranih ambasada u Sarajevu", navodi Engeljgard za "Glas Rusije". 

Kada je riječ o kandidatu opozicije za predsjednika Republike Srpske Ognjenu Tadiću, koji je, kako se navodi, dobio mnogo glasova, "Glas Rusije" ocjenjuje da i on, kao i Dodik, smatra da će BiH u ovakvom stanju teško opstati. 

Engeljgard navodi da Rusija podržava Republiku Srpsku pa je normalno da je Dodik pozvan u Beograd na svečanost na koju će doći i ruski predsjednik Vladimir Putin. 

"Balkanski birači uvek poklanjaju pažnju stavu stranih država. Za Bošnjake je vrlo važno da li nekog kandidata podržava zvanična Ankara. SAD i Brisel se prema Dodiku odnose neprijateljski, a za srpske birače važno je da znaju kakvo je mišljenje Moskve", navodi Engeljgard

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije